![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
W tabeli shoutbox mam następujące kolumny: id (id shouta oczywiscie ![]() Pobieram wszystko przez:
I chcę, aby w SB nazwa gracza była wyświetlana jako link do jego profilu. Jak zrobić, aby było to pobierane w jednym zapytaniu? Potrzebne do tego mi jest tylko ID z tabeli users gdzie login jest równy autor z tabeli shoutbox. Druga sprawa: czy w takim wypadku, kiedy tabela shoutbox zawiera id, autor, tresc i date i w zapytaniu stosuje * to czy powinienem stosowac SELECT id, autor, tresc, date FROM blablabla? Chodzi mi o to czy jest jakaś różnica w szybkości zapytania gdy pobieram wszystkie kolumny z tabeli * czy każdą kolumnę z osobna. Ten post edytował vegeta 10.12.2010, 17:21:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. poczytaj o JOIN LEFT
2. jeżeli potrzebujesz wszystkich kolumn to *, może być ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli zależy Ci na szybkości skryptu to * bym nie proponował lepiej wyliczyć wszystkie pola tabeli
![]() -------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ok, ale czy LEFT JOIN będzie działać na zapytaniu z limitem?
Updatnięte zapytanie: Kod $zapytanie = 'SELECT `autor`, `tresc`, `date` FROM `shoutbox` ORDER BY `id` DESC LIMIT 25';
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane na szybko. Pozdrawiam Ten post edytował lord2105 10.12.2010, 18:07:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 11:32 |