![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 1 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: ... Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam oto i taki problem. Poniżej przedstawiam obiekt którym się zajmuję. ![]() I teraz chcę tak go ostylować w css by:
Mam zrobione tak na tej stronie: Hassist lecz atrybut a jest wsadzony w sekcję <li></li> i tam ładnie można nimi pomanewrować. Zaś gdy pozostaje sam atrybut a to nic nie idzie z tym zrobić.... Z góry dziękuję |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Na jednym znaczniku tego nie zrobisz. Musisz mieć "tło główne" czyli lewe zaokrąglenie + długi pasek tła środkowego oraz drugi plik z kończącym zaokrągleniem. Jeśli chcesz w kodzie mieć samo <a> to musisz poprzez JavaScript dodawać do tego elementu np. <span>. W <a> robisz tło główne, a w <span> wstawiasz tło kończące.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Da się zrobić, ale IE6 (IE7 chyba też) może mieć problemy.
Ustawiasz w stylach dla znacznika a display: block. Do tego dochodzi height i ewentualne line-height. Jako tło ustawiasz jednopikselowy obrazek, który sam się "rozciągnie". Zaokrąglenia uzyskujesz przy pomocy border-radius (dla IE z pomocą przychodzi Javascript - http://blog.wilgucki.pl/2010/09/rubensowsk...e-czyli-o.html). -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@batman:
Zauważ, że boki przycisku to nie są zwykłe zaokrąglenia. Jest tam też lekka szara poświata (ciemniejsza w środku przycisku), więc border-radius nie załatwi sprawy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
~phpion
Masz na myśli ten gradient? Jeśli tak, to border radius poradzi sobie z nim bez najmniejszego problemu. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Tak, miałem na myśli tą "otoczkę". Jeśli faktycznie jest tak jak piszesz (a pewnie wiesz co piszesz) to przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego
![]() |
|
|
![]()
|
|
Border radius dobrze radzi sobie z gradientami. Fx, Chrome i Opera poprawnie wyświetlają zaokrąglone rogi. Do IE trzeba użyć javascript. O ile dobrze pamiętam, to w IE6 może być problem z wylewaniem się tła poza zaokrąglone rogi.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 1 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: ... Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ok dzięki wszytskim za wypowiedzi. Niedługo pokażę jaki efekt powstanie z sposobu który napisał: batman
Poprawiony projekt Zmiany możecie zauważyć pod CZYTAJ WIĘCEJ. Grafika mogłaby nawet tak zostać ![]() Tylko jak zniwelować by atrybut a nie osiągał szerokości 100% boxu w którym się znajduje.... |
|
|
![]()
|
|
Ustaw dla tego znacznika float: left i odpowiedni padding-right. Prawdopodobnie w IE6 będziesz musiał podać szerokość.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Ok gotowe
![]() Poniżej kod tego elementu. Kod div.box a{
float:left; padding-right:13px; display:block; color:#5d91b5; font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; text-transform:uppercase; font-size:12px; height:29px; line-height:29px; text-decoration:none; padding-left:10px;} div.box a:hover{ -moz-border-radius: 30px; border-radius: 30px; color:#FFF; background:url(images/bg_a_03.png) repeat-x;} Ten post edytował pietrov8 6.12.2010, 12:58:16 |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie da się tego bardziej podrasować. Możesz jeszcze pokusić się o dodanie ramki (border) w kolorze zbliżonym do koloru tła i pokombinować z różnymi stylami ramki, np inset, outset, itp.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Gdybyś mógł olać stare przeglądarki, to mógłbyś jeszcze pobawić się z pseudoklasami :before i :after. Tam jako tło ustawiałbyś owe obrazki, a jako tło elementu wielokrotnie powtarzany w poziomie pasek. Miałbyś więc tylko w CSS:
i drobne zmiany w atrybutach display, width, height, margin i padding, zależnie gdzie to miało by być na stronie i w jakiej konfiguracji użyte. Wywołanie zaś byłoby w postaci: <a class="klasa" href="adres">Link</a> czyli mniej więcej o co Ci chodzi. Niestety sam tego z racji niekompatybilności jeszcze nie używam. Stąd mogę mieć błędy pewne w tym co podałem. Na bank jednak w necie coś na ten temat powinno być szerzej opisane. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Ok lecz atrybuty :befor i after są mniej kompatybilne z przeglądarkami niż border radius
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A czym szkodzi zamiast definicji i wpisania klasy podać jego umiejscowienie w hierarchii? Ja użyłem jedynie a.klasa by było uniwersalniejsze. Jeśli zrobiłbym tak jak Ty div.box a to też nie powinno być problemu. Co do zaś reszty, czyli interpretacji przez przeglądarki :after i :before to masz rację. Z tym, że pełna kompatybilność radiusa może być osiągnięta jedynie poprzez jednoczesne użycie własnych atrybutów CSS przeglądarek, a więc: border-radius, -moz-border-radius, -webkit-border-radius (dla starszych wersji webkita) - khtml-border-radius, -o-border-radius
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 11:55 |