![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto problem. Mam napisany plik w php. Chciałbym go odpalać za pomocą crona. Ale jak słusznie się domyślam to ten plik nie może być napisany w php tylko musi być napisany w bashu. Czy mam polecenia i funkcje w php zastąpić funkcjami i poleceniami basha ? a może da się jakoś zainicjować działanie pliku php z poziomu basha. W php istnieje taka funkcja jak: shell_exec. A czy w bashu istnieje analogiczna funkcja do wywoływania a raczej do wykonywania skryptów php ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można uruchomić kod php z crona np.:
# crontab -e */2 * * * * php /sciezka/do/skryptu/najlepiej/bezwzgledna/skrypt.php z_roznymi parametrami_nawet moze_sie_on_tutaj_pojawic Ten post edytował Quadina 5.12.2010, 16:20:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musi być napisany w bashu, za pomocą crona możesz odpalić każdy plik nie musi być on /bin/bash
np. (mój stary wpis z crona) Kod 10 4 * * * /usr/bin/php /home/strife/reminder.php >> /home/strife/logs/reminder_`date +\%Y\%m`.log Ostatni fragment to zwrócenie strumienia do pliku >> (podwójne oznacza dopisanie do pliku) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam coś takiego
0 0 1 * * /home/wewebpl/public_html/jacek/arch.php a oto komunikaty błędów /home/wewebpl/public_html/jacek/arch.php: line 1: ?php: No such file or directory /home/wewebpl/public_html/jacek/arch.php: line 2: syntax error near unexpected token `'funkcje.php'' /home/wewebpl/public_html/jacek/arch.php: line 2: `require('funkcje.php');' i sam zgłupiałem już |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 20 Dołączył: 30.11.2010 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hey ;]
Skrypty PHP możesz odpalać z konsoli. Pierwsze co musisz zrobić, to zainstalować sobie pakiet 'php5-cli'. W systemach debiano-podobnych wyglądałoby to tak: Kod # aptitude install php5-cli Skrypt w cronie wywołujesz tak: Kod php ./skrypt.php Pozdrawiam, mmica //edit: Będziesz musiał jeszcze odtworzyć configi Apache: Kod dpkg -i --force-confnew --force-confmiss /ścieżka/do/apache.deb Pakiet powinieneś znaleźć gdzieś w '/var/cache/apt/archives/'. Ten post edytował mmica 5.12.2010, 16:44:38 |
|
|
![]()
|
|
hosting mam na http://www.netmark.pl/index.php i jak bym nie próbował to i tak mi nic nie wychodzi
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hosting mam na http://www.netmark.pl/index.php i jak bym nie próbował to i tak mi nic nie wychodzi A próbowałeś tak jak Ci wcześniej radziliśmy? Chodzi o to, że Twój kod nie wie w czym ma się wykonywać: Kod 0 0 1 * * /home/wewebpl/public_html/jacek/arch.php Zapomniałeś dodać /usr/bin/php (to jest ścieżka gdzie znajduje się php na serwerze) Kod 0 0 1 * * /usr/bin/php /home/wewebpl/public_html/jacek/arch.php Tak zrobiłeś i nadal jest jakiś błąd (jaki?) ? W ostateczności zgłoś się z tym problemem do swojego hostingu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc już działa wszystko jak należy!!! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 13:18 |