![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 510 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
na swojej aplikacji tworze folder:
do niego uploadowane są pliki jpg oraz wstepnie obrabiane:
następnie chcę usunąć plik z folderu zwykłą funkcją unlink: niestety w logach mam problem: Permission denied co jest trochę dziwne... dlaczego tak się dzieje ? jak to naprawić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może plik, który chcesz usunąć nie posiada odpowiednich uprawnień do tej operacji. Sprawdź jakie ma uprawnienia ten plik.
A jaki błąd pokazuje PHP jak próbujesz usunąć ten plik? -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
może file_exists($nazwa)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 510 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nadałem po uploadzie zdjęciu prawa 777, ale to i tak nie pomogło w logach i w php jest to samo. w którym pliku i lini się czepia oraz 'Permission denied'
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może file_exists($nazwa)? file_exists sprawdza czy plik / katalog istnieje w danej lokalizacji, co to ma niby wspólnego z brakiem uprawnień do usunięcia pliku? Ja rozumiem, że chciałeś pomóc i masz dobre intencje, ale następnym razem wstrzymaj się z odpowiedzią jak nie masz co do niej pewności. Cytat nadałem po uploadzie zdjęciu prawa 777, ale to i tak nie pomogło w logach i w php jest to samo. w którym pliku i lini się czepia oraz 'Permission denied' No tak, ale wklej dokładnie błąd jaki Ci zwraca parser przy próbie usunięcia pliku. O to mi konkretnie chodzi. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
dokładnie błąd wygląda tak:
Warning: unlink(../pliki/folder/unlink.jpg) [function.unlink]: Permission denied in C:\wamp\www\var\www\strona\upload\do_2.php on line 178 czyli nic ciekawego nie daje... co dziwne można robić upload kilku plików i za którymś razem dopiero wyskoczy takowy błąd... po wykluczaniu przyczyn metodą prób i błędów doszedłem do tego, że funkcja unlink działa za każdym razem gdy nie będę przetwarzał wysłanego obrazka. teraz tylko pozostaje pytanie co takiego robią moje funkcje, że ów plik nie chce się później usunąć. gdy używam ich pojedynczo to wszystko działa bez problemów. jeżeli wywołam jedną po drugiej przesłany obrazek nie będzie mógł się usunąć.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:47 |