![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AJAX
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie znam za bardzo ajaxa może jakaś bardziej szczegółowa wskazówka
jakiś link z podobnym przykładem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podepnę się pod temat - wybaczcie.
załóżmy, że mam taki odnośnik: Kod http://mojastrona.pl/index.php?cos=1&ble=start&pomoc=dziekuje I teraz chcę zrobić przyjazne linki. Czy za pomocą samych .htaccess'ów jestem wstanie zrobić tak, aby reszta GET'a(?cos=1&ble=start&pomoc=dziekuje) po odnośniku /index.php się nie wyświetlała? i nie było możliwości na jej odczytanie? czy muszę użyć tutaj też AJAXa aby załadował reszte GET'a bez przeładowania? Ten post edytował fr33d0m 4.12.2010, 20:42:42 -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]()
|
|
" i nie było możliwości na jej odczytanie"
![]() przeczytaj dokładnie co to AJAX i w jaki sposób działa.. gdy już to zrozumiesz powinieneś sam sobie odpowiedzieć na resztę pytań |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam czasu na czytanie artów o AJAXie stad moje pytanie. Obecnie gdy mam wolna chwile to brnę w PHP. Moje pytanie powyżej jest na zaś, aby mieć pewność że później nie będę musiał zmieniać moich wszystkich linków aby zrobić "krótkie" przyjazne linki z długich GETów. Nie potrzebuję żadnego przykładu - jedynie odpowiedzi czy jest możliwe wykonanie kilku GETów (np. ?ble=1&u=1&omg=hm) bez przeładowania strony oraz bez pokazywania GETów w pasku wpisywania URL
![]() //edit: Super, więc jest to możliwe. Dziękuję Panowie Ten post edytował fr33d0m 5.12.2010, 12:30:36 -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 3 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.htaccess nie musi pokazywać GETÓW, to zależy od Ciebie, co do sprawdzanie bez przeładowania strony - tylko AJAX.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie prosto można to zrobić Ajaksem.
http://www.degraeve.com/reference/simple-ajax-example.php -- WebNuLL -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie prosto można to zrobić Ajaksem. http://www.degraeve.com/reference/simple-ajax-example.php -- WebNuLL Po co Ajax ,kolejny język programowania ,trzeba najpierw PHP dobrze przeszlifować -Doradziłbym tutaj poczytać o formularzach autoreferencyjnych , a dokładnie przeanalizować ten kawałek : Kod <form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF'];?>" method="POST" > PS.Używaj metody przesyłu POST -jest o wiele bezpieczniejsza. Ten post edytował Rid 5.12.2010, 18:21:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Rid
Opanowanie AJAXA do poziomu pozwalającego wywołać najprostrzego requesta to jest max 30min nawet dla osoby nie znającej JavaScript. A kod, który podałeś niestety przeładowuje stronę ![]() -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 3 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ładuje jQuery i robie:
Po kliku Refresh w divie wyświetli ci zawartość strony: tutaj.php?get=cosik |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Rid Opanowanie AJAXA do poziomu pozwalającego wywołać najprostrzego requesta to jest max 30min nawet dla osoby nie znającej JavaScript. A kod, który podałeś niestety przeładowuje stronę ![]() Owszem strona jest przeładowywana,ale efekt jest taki jakby nie była.Ajax jest dobry jeśli ktoś chce użyć go w połączeni z JS,ale samo JS jako język programowania dobry nie jest -istnieje duża możliwość ingerencji innych osób,w kod programu-choćby poprzez wyłączenie obsługi JS w przeglądarce.Ja używam czystego PHP który znajduje się po stronie serwera-i jest bardziej bezpieczna,ale kto jak woli. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Owszem strona jest przeładowywana,ale efekt jest taki jakby nie była znawca się znalazł... poczytaj co to wysyłanie danych formularzem i dopiero się wypowiadaj o.o Cytat Ajax jest dobry jeśli ktoś chce użyć go w połączeni z JS tu również bardzo inteligentna wypowiedź... AJAX - Asynchronous JavaScript and XML moja dobra rada na przyszłość - najpierw poczytaj trochę artów o danej technologi zanim znowu wysuniesz błaźniące Cię teorie wyssane z palca. Tak przy okazji odpowiedz mi na jedno pytanie dotyczące poruszonego przez Ciebie zagadnienia: Cytat ale samo JS jako język programowania dobry nie jest -istnieje duża możliwość ingerencji innych osób,w kod programu czym się różni:
od:
poza oczywistą, możliwością wyłączenia JS (ale i na to są metody) odpowiem za Ciebie - NICZYM... gdyż zarówno żądanie wysłane formularzem jak i AJAXEM, można "przerobić" po stronie klienta przed jego wysłaniem Tak więc kolejna twoja pseudoteoria legła w gruzach... Ten post edytował CuteOne 6.12.2010, 02:51:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PS.Używaj metody przesyłu POST -jest o wiele bezpieczniejsza. A niby dlaczego? Jeżeli chodzi o AJAX to zdecydowanie GET bo wykonuje tylko jedno zapytanie do serwera, a nie jak POST dwa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 22 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prześlij Ajaxowym GET tekst z znaczkami $ w takscie &tekst=asdasd&asdas=aaa i sprawdz co znajdzie się w $_GET['tekst']
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
POST nie jest ani trochę bezpieczniejszy od GETa, dane i tak idą nieszyfrowane, a to, że z adresu nie można odczytać... żaden problem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 19 Dołączył: 7.09.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
jquery musisz miec
lap, gotowca
|
|
|
![]()
|
|
Hmm.... więc stanęło jednak przy technologi AJAX ;]
@AndyPSV, czy to gotowiec for me? ja nie znam JS/JQ ani AJAXA... za to, będę brał się później gdy skończę z PHP a nie wstawie kodu, którego nie kumam - ale dzięki mimo wszystko. Jeśli nie dam sobie rady to pomęczę Was za miesiąc nowym - własnym tematem ![]() Pozdrawiam -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Hmm.... więc stanęło jednak przy technologi AJAX ;] @AndyPSV, czy to gotowiec for me? ja nie znam JS/JQ ani AJAXA... za to, będę brał się później gdy skończę z PHP a nie wstawie kodu, którego nie kumam - ale dzięki mimo wszystko. Jeśli nie dam sobie rady to pomęczę Was za miesiąc nowym - własnym tematem ![]() Pozdrawiam Widzę,że jedziesz tak jak ja -ja też uważam ,że trzeba poznać najpierw jeden język programowania dokładnie a, potem brać się za kolejne, nie wszystko po trochę.PHP według mnie jest naprawdę wystarczającym językiem by stworzyć zaawansowane strony internetowe.Ja sobie kupiłem książkę "Head First PHP & Mysql " i są tam naprawdę ciekawe rozwiązania co do stworzenia witryn internetowych. Ten post edytował Rid 6.12.2010, 21:59:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
kod, ktory podalem musisz przerobic do swojego skryptu; aczkolwiek sa w nim zrealizowane cele, ktore wyznaczyles w temacie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:28 |