Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [html]Strona na serwerze wyświetla ilustrację z dysku klienta
sweter

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
zastanawiam się, czy można napisać taki skrypt, który wygląda tak:
1. Jest pole type="file"
2. Gdy wybierzemy jakiś plik z dysku (obrazek), to wówczas wyświetlała by się on poniżej. Z tym, że obrazek nie byłby pobierany z serwera, a z dysku klienta.

Obecnie pracuję na Linuxie, więc wiem, że na tym OS'ie to nie zadziała (co nie było trudne do przewidzenia, bo ścieżki w Lin mają postać, np. "/home/cośtam/..."), ale interesuje mnie, czy jest to możliwe w Windowsie, do którego nie mam dostępu i nie mam jak tego sprawdzić.

Czy na Win można odwołać się do pliku znajdującego się na dysku lokalnym usera?
Z góry dziękuję za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
grzemach

-----

ogólnie w windowsie, można takie rzeczy robić, jednak MS blokuje coraz więcej ich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .

A tak poważnie, wydaje mi się że za pomocą JS powinno się to udać nawet na linuksie. Jeśli nie, to możesz spróbować ajax i wrzucać do jakiegoś katalogu TMP, tam je obrabiać/pokazywać użytkownikowi itp. Fakt, że nie będzie to ten efekt co Ci chodzi, ale chyba pewnego innego rozwiązania nie będzie.
+Quote Post
CuteOne

-----

To wyobraź sobie taką sytuacje:

Szef pewnej dużej firmy wchodzi na Twoją stronę i nic nie klikając automatycznie wysyła do Ciebie to co chcesz - np. poufne dane zapisane w xsl, exe, vat, kat i co tam jeszcze ma na dysku...

Innymi słowy dobrze, że nie można robić podobnych rzeczy [przynajmniej oficjalnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ] bo każdy komputer był by podwórkiem do spacerowania dla "hakerów"

Reszta jak wyżej kolega wspomniał pobierasz plik - robisz miniaturke i pokazujesz użytkownikowi (np. poczta wp.pl ma taki mechanizm)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:44