Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][CSS]Rozwalona strona w IE8
smietek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Czy mógłby ktoś mi powiedzieć, dlaczego poniższy kod rozwala stronę na IE8 (prócz tego, że IE to nasienie szatana i zmora webdesignerów) oraz jak to naprawić?
Na wszystkich innych przeglądarkach strona działa perfekcyjnie, a na IE "Główna część strony" jest poniżej "Bocznego menu", chociaż powinno być na równi z nim.

1. <div id="topMenu" style="position: fixed; top: 0px; left: 0px; width: 100%; z-index: 100;">Jakieś dane</div>
  2. <div id="topMenu_placeHolder" style="position: relative; top: 0px; left: 0px; width: 100%; visibility: hidden;">Jakieś dane</div>
  3. <div id="gameZone" style="position: relative; left: 0px;">
  4. <div id="leftMenu" style="position: fixed; left: 0px; width: 12%; z-index: 100;" class="style">Boczne menu</div>
  5. <div id="leftMenu" style="position: relative; left: 0px; width: 12%; float: left; visibility: hidden;">&nbsp;</div>
  6. <div id="gameContent" style="float: left; width: 88%;">
  7. Główna część strony
  8. </center>
  9. </div>
  10. </div>

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
CuteOne

Ostrzeżenie: (0%)
-----

dodaj sobie wartości width:
<div id="leftMenu" style="position: fixed; left: 0px; width: 12%; z-index: 100;" class="style">Boczne menu</div>
<div id="leftMenu" style="position: relative; left: 0px; width: 12%; float: left; visibility: hidden;">&nbsp;</div>
<div id="gameContent" style="float: left; width: 88%;">

112%...
+Quote Post
smietek

X----

Cytat(CuteOne @ 28.11.2010, 17:15:01 ) *
dodaj sobie wartości width:
<div id="leftMenu" style="position: fixed; left: 0px; width: 12%; z-index: 100;" class="style">Boczne menu</div>
<div id="leftMenu" style="position: relative; left: 0px; width: 12%; float: left; visibility: hidden;"> </div>
<div id="gameContent" style="float: left; width: 88%;">

112%...

Zauważ że pierwszy leftMenu (zły ID dla drugiego to moja pomyłka) ma z-index ustawiony na 100 + ma position: fixed.
Chyba, że to ja źle ogarniam ten z-index (i wtedy drugi leftMenu jest niepotrzebny)

Odświeżam.
Czy ktoś może z tym pomóc, lub pokazać mi, jak zmienić dany styl gdy użytkownik ma IE8 (najlepiej bez wykorzystania JavaScriptu)?

Ten post edytował smietek 29.11.2010, 17:48:20

--------------------
+Quote Post
Damonsson

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Po pierwsze może IE bardzo nie lubi, złej rzeczy jaką jest kilka takich samych #ID. Nie wiem o co chodzi z tą pomyłką, może po prostu zmień to?
Po drugie nie jestem wróżką i jestem leniwy, nie chcę mi się sprawdzać jak to wygląda w praktyce, więc miło byłoby gdybyś wstawił gdzieś przykład
Po trzecie skoro coś jest poniżej, to znaczy iż pewnie jest za szerokie, albo IE to tak interpretuje.

Tak:
  1. <!--[if IE 8]>
  2. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="ie8.css" />
  3. <![endif]-->
+Quote Post
smietek

X----

Problem rozwiązałem sam dodając do menu z position: fixed dodatkowy float: left;
Do zamknięcia.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:13