![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 2 Dołączył: 25.10.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam zamiar zainstalować skrypt forum (phpBB3 vs. SMF) na tym samym serwerze, na którym już stoi witryna oparta o CMS WordPress. W związku tym mam pytanie czy mogę to zrobić w następujący sposób: 1. tworzę folder /forum (dzięki temu będzie adres wygodny www.adres-strony.pl/forum) i tam kopiuję odpowiednie pliki 2. czy wcześniej jednak muszę samodzielnie stworzyć odpowiednie tabele w phpmyadmin, żeby się nie pomieszało z tymi WordPressowskim, czy może automatycznie wszystko się samo stworzy (jak w przypadku instalacji WP) 3. pierwszy raz instaluję forum obok innego CMSa i nie chcę niczego poknocić ;o) 4. pliki wordpressa leżą na samej górze (public_html) serwera, ponieważ kiedyś nie miałem zwyczaju tworzyć oddzielnego folderu na każdego CMS z osobna i potem nakierowywać na nie domeny 5. Polecacie bardziej phpBB3 vs. SMF? Pozdrawiam. Ten post edytował phpmax 27.11.2010, 23:05:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Instalując gotowe skrypty zazwyczaj masz możliwość ustawienia prefiksu tworzonych tabel. Wszystko robisz tak jak napisałeś, dodatkowo możesz subdomenę podpiąć do katalogu forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 2 Dołączył: 25.10.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli rozumiem, że nic mam nie grzebać w bazie tylko instalować i domyślnie się wszystko dobrze zrobi?
A co byście mi polecili o skrypty forum, bardziej phpBB3 czy SMF?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Chodzi mi o praktyczne wnioski, jeżeli ktoś na nich pracował i np: natknął się na jakieś problemy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli darmowe to zawsze pracowalem na phpb by przemo jakos tak mnie najbardziej przekonalo i co najwazniejsze jest w sieci duzo modyfikacj...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 7 Dołączył: 3.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli rozumiem, że nic mam nie grzebać w bazie tylko instalować i domyślnie się wszystko dobrze zrobi? Tak tylko pamiętaj by dać inne prefixy podczas instalacji, np dla wordpress-a Cytat wp_ A dla phpBB Cytat phpBB_
|
|
|
![]()
|
|
Wordpress jest już zainstalowany, mam nadzieję, że nie obędzie się bez żadnych problemów jak zainstaluję na tym serwerze phpBB3 (bazy WP i Forum się nie wymiksują)...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko nie mod przemo, to chyba największa krowa jaką można znaleźć w kwestii for.
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze jedno pytanko odnośnie tego tematu,
Mam hosting na boo.pl z jedną bazą danych (nie mogę sobie dodawać własnych jak w ovh czy home.pl) w związku z tym mam pytanka: 1) Czy nie będzie żadnych konfliktów i się nic nie wymiesza (oczywiście dam inne prefiksy dla tabel)? 2) Jak mieliście kiedykolwiek doświadczenia z forum powiedźcie na jak duże forum wystarczy mi baza o wielkości ok. 300 MB dla SQL? Dla przykładu portal z 850x newsami oparty na WordPress zajmuje w moim przypadku "tylko" 21 MB... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2010 Skąd: Bojanowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Nie będzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
2) Zależy jakie duże będziesz miał forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale raczej powinno wystarczyć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:08 |