![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sytuacja wygląda tak mam taką tablę z synonimami w bazie:
I taką funkcję mającą zamieniać synonimy, której dostarczam parametr:
Funkcja podmienia tylko: istnienia -> egzystencji konkurencja ->rywalizacja istnienia->istnienia konkurencja->konkurencja Co zrobić aby to działało na zasadzie, że dla któregokolwiek z tych przykładowych wyrazów w bazie, który zostanie odnaleziony w zmiennej $text czyli: filarów=podstaw=fundamentów zostania dokonana podmiana na synonim filarów=podstaw=fundamentów tak jednak żeby nie została dokonana zamiana tego samego wyrazu na to samo ? -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogóle taka struktura bazy danych jest nie do przyjęcia.
Powinno być: word wordId | value word_synonim synonimId | word1Id | word2Id a jak już tak bardzo chcesz sobie to ułatwić to zapisuj w bazie zserializowaną tablicę z słowami. Jak dla mnie ta funkcja powinna przyjmować jako parametr tablicę słów a nie stringa. Nie powinna się łączyć z bazą oraz echować niczego. Funkcja ma przyjmować jakieś wejście mielić to i wyrzucać na wyjście, tylko tyle i nic więcej. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#luq zamieniłem strukturę danych to trochę inaczej niż w Twoim przykładzie i nie działa do końca OK (chociaż skrypt działa szybko dlatego zależy mi na tej strukturze).
Obydwie tabele mają taką samą liczbę rekordów 3700 wyraz przyjmuje taką samą wartość liczbową dla synonimcznych grup. Poniżej dwie grupy synonimów. Przykład: synonimy id | wyrazy varchar(100) 1 wazny 2 istotny 3 najwazniejszy 4 slaby 5 mizerny slowo id | wyraz int(11) 1 1 2 1 3 1 4 3 5 3 Skrypt źle zamienia wyrazy:
Trochę pokręcony ten skrypt ale mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie pomóc. Starałem się wszystko wyjaśnić najlepiej w komentarzach. EDIT: Dobra załatwione opatrzyłem wykrzyknikami i boldem co trzeba było zmienić. Jest jeszcze jeden dość problem funkcja nie zamienia słowa 'praktycznie', gwarantuje, zasadniczy mimo, że są w bazie synonimów i tekście Ten post edytował amii 20.11.2010, 18:46:56 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:49 |