![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem gdzieś na forum kod odpowiadający za przesyłanie danych formularza przez dwa submity. Teraz gryzie mnie problem, aby jeden z nich otwierał się w nowej karcie a drugi w okienku popup o określonych wymiarach.
oto kod: <form id="form" method="post"> <input type="submit" value="1" onclick="document.getElementById('form').action='plik1.php';" > <input type="submit" value="2" onclick="document.getElementById('form').action='plik2.php';" > </form> Gdzieś znalazłem kod odpowiadający za wyświetlanie okna popup ale nie potrafię sobie poradzić z połączeniem tych skryptów. Pomóżcie... Ten post edytował kubax33 18.11.2010, 14:02:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Przeglądarki i tak Ci to zablokują (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Możesz określać sobie atrybut target = "_blank", możesz nakazywać new Window, a i tak przeglądarka zrobi po swojemu. Jeśli chcesz to drugie to możesz w nowym oknie określić parametry, ale bywa tak, że wtedy całą przeglądarkę do owego rozmiaru mniejsza, więc jak wspomniałem... wszystko zależy od przeglądarki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego zablokują(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zablokują w sensie zinterpretują po swojemu. Firefox przykładowo nie otworzy nowego okna, ale otworzy kartę w tle, a jeśli masz pecha, to jeszcze całą przeglądarkę zmniejszy do rozmiaru podanego w parametrach wywołania okna popupa. Nieraz tak miałem i dlatego otwieranie popupów i popunderów uznaję za denerwująca praktykę, a stronę taką od razu opuszczam.
|
|
|
![]()
|
|
Może nie udało mi się uzyskać do końca całego efektu ale po kilku godzinach szperania udało mi się znaleźć i poskładać skrypt który dla pierwszego submita wywołuje akcję i przesyła dane formularza z bieżącej karty a dla drugiego otwiera nową kartę i również przesyła dane. Może kiedyś komuś się przyda więc:
<script> function funkcjapierwsza() { document.forms["nameformularza"].action = "strona1.php"; document.forms["nameformularza"].target = "_blank"; document.forms["nameformularza"].submit(); } function funkcjadruga() { document.forms["nameformularza"].action = "strona2.php"; document.forms["nameformularza"].target = ""; document.forms["nameformularza"].submit(); } </script> <form name="nameformularza" method="post"> <input type='image' src='images/obrazek.jpg' value='wyslij1' onclick="funkcjapierwsza();"> <input type='image' src='images/obrazek.jpg' value='wyslij1' onclick="funkcjadruga();"> </form> Ten post edytował kubax33 18.11.2010, 16:17:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:52 |