![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Przewertowałem forum, na pewno nie dokładnie, ale podobnego tematu nie znalazłem, dlatego piszę. Jesli jest, nie gniewajcie się za spam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chodzi mi o taki system: Strona korzysta z katalogu "obrazki", mam dwie wersje kolorystyczne, czyli dwa katalogi "obrazki" - jeden np biały, drugi czarny styl. Chciałbym zrobić tak, jak jest w różnych cmsach, ze wypisane są np oba style: - biały - czarny Aktualny: biały To wiem, ale zależy mi na tym, żeby obok był link, "zmień" Kombinuję tak, że chcę zmieniać nazwę katalogu "bialy" na obrazki lub "czarny" na "obrazki" - strona bierze grafike z "obrazki" i to jest stałe. Jaki mam problem? Funkcją rename zmienia mi ładnie, ale jak chcę zmienić na nazwę, która już jest - nie chce. Druga rzecz - jak skonstruować sam link? Może za pomocą JS? Wiem, ze zadaję głupie pytania, ale z góry ogromnie dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 13 Dołączył: 15.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widziałeś kiedykolwiek, żeby w jakimś systemie w jednym katalogu, istniały dwa pliki lub foldery o tej samej nazwie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no nie. Nie o to mi chodzi.
mam dwa katalogi - "bialy" i "czarny" w "bialy" jest "nagłówek.jpg" z pralką w "czarny" "nagłówek.jpg" z telewizorem Strona, żeby wyświetlić nagłówek, pobiera z "obrazki/naglowek.jpg" i chodzi mi, żeby po prostu zamienić zawartość katalogu "obrazki" Nadpisać, czy najpierw skasować i skopiować, któryś z dwóch ("bialy" lub "czarny") Może napisałem to enigmatycznie, ale chodzi mi o po prostu zmianę nagłówka, poprzez zmianę zawartości katalogu "obrazki" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej nie w ten sposób się to robi. Jeśli jednak nie chcesz nigdzie trzymac informacji o stylu, to po prostu rób tak jak robiłeś:
kat1 -> katTemp kat2 -> kat1 katTemp -> kat2 |
|
|
![]()
|
|
czyli najpierw zmienić nazwę "obrazki" na np "obrazki_temp" a potem katalog "bialy" na "obrazki?
Niby ok, ale przy następnej zmianie bedzie już istniał katalog "obrazki_temp" bo wczesniej sie utworzył i nie da się zapisać. Myślałem o skasowaniu najpierw katalogu "obrazki" i dopiero skopiowanie "bialy" i jednoczesną zmianę na "obrazki" ale za diabła nie mogę znaleźć jak skasowac cały katalog z zawartością. Tzn znalazłem sporo, ale jak dotąd nie działa mi to jak nalezy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (nie czekam z założonymi rękami - szukam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) No to rozwiązałem to tak:
Powiedzcie zatem jak bardzo kretyńsko ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował BatGraf 14.11.2010, 23:17:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz kat1, i kat2. Obrazki bierzesz z kat1. Jak chcesz zmienic styl na kat, to robisz:
1) zmiana nazwy z kat1 na katTemp 2) zmiana nazwy z kat2 na kat1 3) zmiana nazwy z katTemp na kat2 W ten sposób możesz przełączać między tymi dwoma folderami. Lepiej by było jednak zapisać gdzieś nazwe stylu i brac pliki z odpowiedniego folderu, w zależności od niego. |
|
|
![]()
|
|
hmm, chyba lepsze rozwiązanie niż moje. Nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić jednocześnie trzy operacje zmiany nazwy, faktycznie. Zaraz wypróbuję.
Działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki Kolejny raz dostaję dowód, że php to bardziej umiejętność korzystania z mózgu niz klawiatury (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował BatGraf 14.11.2010, 23:27:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 01:12 |