![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, na potrzeby swojej firmy chciałbym stworzyć prostą stronę z panelem administracyjnym(logowanie i edycja danych oraz dodawanie nowych osób przez panel administracyjny). Problem mam z rozplanowaniem klas, które dotyczą tytułowego skryptu.
Są cztery klasy: DB, Register, Login i Session - każda w osobnym pliku. Chciałbym, aby było to ze sobą w miarę spójne więc rozplanowałem to następująco:
Klasa do logowania ma korzystać i z bazy danych i z sesji. Jak to rozplanować? Ten post edytował symonides 12.11.2010, 22:22:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od początku źle to rozplanowałeś.
Rejestracja nie powinna dziedziczyć z bazy. Poza tym nie twórz klas rejestracji, logowania, tylko użytkownika (profil, zarządzanie) i kolekcji użytkowników (dodawanie, pobieranie). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli logowanie i rejestrację do jednej klasy i w tej klasie po prostu wywołać klasę odpowiedzialną za połączenie z bazą danych?
Klasa kolekcji użytkownika - co masz na myśli pisząc pobieranie? EDIT: skoro rejestracja nie powinna dziedziczyć db to jakakolwiek klasa powinna? Ten post edytował symonides 12.11.2010, 23:03:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żadna. Nie łącz funkcjonalności bazy z zarządzaniem użytkownikami.
Kolekcja -> zbiór użytkowników. $userCollection->retrieveActiveUsers() $userCollection->retrieveUserById() itp., jak w Doctrine albo Propelu. Do modelu użytkownika przekazuj instancję klasy obsługującej bazę danych. |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie znam Propela i Doctrine, PHP jest moim hobby - programuję głownie dla siebie, znajomych.
Już wiem co zrobić z klasą odpowiedzialną za bazę danych, ale co zrobić z tą odpowiedzialną za sesje? Rozumiem, że Login extends Session {} to nie najlepsze rozwiązanie? Jeszcze taka prośba, znacie może jakieś artykuły, które tłumaczą na czym powinno polegać dziedziczenie - przykłady, wywody na ten temat? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używaj instancji:
Ten post edytował CuteOne 13.11.2010, 05:01:40 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:19 |