Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Innowacyjny sposób na naukę PHP ?
f(x)

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Zamierzam w jak najszybszym czasie czyli do stycznia opanować początki oraz średnio zaawansowane tematy o PHP.

Zacząłem uczyć się głównie z Manuala oraz zamierzam kupić książkę - PHP Praktyczne projekty.

a ) W jakiej kolejności najlepiej się uczyć PHP ? - Tak jak jest w manaulu, po kolei (?).
b ) W jaki sposób doskonalić wiedzę i łączyć poszczególnie zagadnienia o PHP pisząc skrypty ? Czyli przykładowo mam wiedzę o instrukcjach warunkowych (if , for , else if itd.) to teraz z czego najlepiej skorzystać aby łączyć tą wiedzę z innymi zagadnieniami np. funkcjami... czy klasami & obiektami.

Ten post edytował f(x) 7.11.2010, 23:37:05
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Mephistofeles

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Umiesz programować, czy to twój pierwszy język?
+Quote Post
f(x)

X----

HTML, CSS oraz 1h z C++.

W PHP do instrukcjii warunkowych mam przerobione w Vademecum Profesjonalisty. Dalej niepodobna mi się już ta teoria...

Nie piszcie nic tu o tej książce !

Ten post edytował f(x) 7.11.2010, 23:38:16
+Quote Post
Crozin

-----

1 godzina z C++ oznacza pewnie, że dowiedziałeś się co to zmienna? - to się nie liczy. HTML/CSS to nie języki programowania.
Tak, możesz uczyć się z manuala oraz odpowiadać na wszystkie pytania dot. PHP na tym forum i innych.

Cytat
pisząc skrypty ?
W sumie inaczej się nie da. winksmiley.jpg
+Quote Post
eccocce

-----

Jak zaczynałem parę lat temu z PHP (był to mój pierwszy język), to miałem konkretny cel - stworzenie strony działającej dynamicznie, więc właściwie uczyłem się tylko rzeczy, które były mi potrzebne w danej chwili. Wyniki omawiałem ze znajomym z pewnego forum (bardzo dobry programista) i to głównie on naprowadzał mnie na lepsze rozwiązania, wskazywał błędy, itp. Poza tym pisałem różne tematy, posty na forach o PHP, próbowałem pomagać innym, czytałem forum na bieżąco. To pozwala poznać wiele innych spojrzeń na zagadnienia. Z bardziej zaawansowanymi zagadnieniami, jak choćby optymalizacja, programowanie obiektowe, itp. zetknąłem się dopiero na studiach 4 lata temu przy okazji nauki C/C++. Książki dla mnie raczej zawsze były za grube, za nudne i napisane nie po kolei. Do tej pory uczę się tak samo - gdy czegoś potrzebuję, po prostu tego szukam i czytam.

Podsumowując - moim zdaniem najlepsza metoda nauki, to nauka przez praktykę, czyli klepanie kodu. Czytanie o programowaniu nie zrobi z ciebie programisty.

Ten post edytował eccocce 7.11.2010, 23:55:55
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

f(x) - nauka programowania to nie przepis na ciasto. Opinii jak zacząć czy z czego się uczyć jest pewnie tyle co programistów. Myślę jednak, że sporo osób mogłoby się zgodzić ze stwierdzeniem, że najprostszym sposobem na zostanie programistą PHP jest nauka... a nie pisanie kolejnego posta na forum smile.gif. Zacznij się uczyć tak jak Tobie to najbardziej pasuje, zamiast narzekać na książki, błędy w skryptach czy niezrozumiałe opisy.
+Quote Post
Theqos

-----

Ale kolega nie chce się nauczyć PHP, tylko nauczyć go jak najszybciej smile.gif Najprościej chyba będzie pisać w PHP 10 godzin dziennie, a potem z 2 godzinki na teorie z książek. Do tego godzinka dziennie na forum i do stycznia się wyrobisz.
+Quote Post
Zyx

-----

Wybacz, ale choćbyś nie wiem, jak wielki rozbieg wziął, Wisły nie przeskoczysz, zwłaszcza jeśli nie masz tak naprawdę zielonego pojęcia o tworzeniu oprogramowania. "Opanowałem PHP na poziomie średniozaawansowanym w 2 miesiące" - fajnie, tylko to jest tak, jakbyś powiedział, że w 2 miesiące nauczyłeś się używać młotka tak, że nie ranisz przy okazji siebie, ani domowników. Sama wiedza, jak używać młotka nie czyni z Ciebie jeszcze cieśli/stolarza i tak samo jest z programowaniem.

--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

@Zyx, a chcesz się założyć, że będzie umiał oddzielić php od htmla? laugh.gif

--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Przede wszystkim zadaj sobie pytanie, czy umiesz programować (rozwiązywać problemy), czy tylko klepać kod (byle działało). Bo jeśli to drugie to niestety, ale musisz nauczyć się pierwszego biggrin.gif.
+Quote Post
outsider

-----

nie czytaj manuala na początek, zacznij od jakiegoś kursy z internetu lub książki (z serii ćwiczenia praktyczne - helion), następnie pisz, wymyślaj sobie zadania i je realizuj, zawsze staraj się rozwiązywać błędy/problemy samemu smile.gif
+Quote Post
athabus

-----

f(x) - nie da się być średnio zaawansowanym w php po 2 miesiącach nauki - zwłaszcza jeśli nie umiesz programować w niczym innym. Może po roku będziesz mógł tak o sobie powiedzieć. W tak krótkim czasie nawet nie zrozumiesz idei obiektowości (nie mylić z tworzeniem obiektów, bo to banał).

Ale wracając do Twojego pytania to książka będzie dobra (ta, którą odrzuciłeś, wychowała wiele osób na tym forum, ale nie będę Cię do niej przekonywał bo tego nie chcesz) - w zasadzie na początek każda książka będzie dobra bo w pierwszej kolejności musisz nauczyć się podstaw skladni + podstawowych funkcji. Potem przyjdzie czas na kolejne rzeczy.
+Quote Post
mls

-----

Średnio zaawansowane tematy? Do stycznia? Zapomnij. Żadna książka nie nauczy Cię programowania a jedynie kopiowania przykładów bez ich zrozumienia.

--------------------
+Quote Post
f(x)

X----

Cytat(mls @ 8.11.2010, 18:18:26 ) *
Średnio zaawansowane tematy? Do stycznia? Zapomnij. Żadna książka nie nauczy Cię programowania a jedynie kopiowania przykładów bez ich zrozumienia.

Dlatego nie czytam Vademecum 3.
Spokojnie, nauczę się do stycznia. Idziecie o zakład biggrin.gif ?
+Quote Post
Crozin

-----

Cytat
W tak krótkim czasie nawet nie zrozumiesz idei obiektowości (nie mylić z tworzeniem obiektów, bo to banał).
Tutaj raczej trzeba zaznaczyć, że jest to wina PHP, które ma w pewnym sensie OOP w powijakach - no i nie jest językiem obiektowym, ledwo co udaje mu się udwać taki. winksmiley.jpg
Sama idea paradygmatu prog. obiektowego jest trywialna i bardzo naturalna - ludzie "nietechniczni" nie mają żadnych problemów z jej pojęciem (w co zaliczamy również kilka podstawowych zasad poprawnego pisania). Wiem, bo bez większych problemów udało mi się to wytłumaczyć, a talentu do nauczania pewnie wielkiego nie mam.

EDIT:
Cytat
Idziecie o zakład ?
Idę. Nie masz szans by w niecałe 2 miesiące móc nazwać się "średniozaawansowanym" programistą. Nie zdążyć zrealizować żadnego projektu nawet, a ciężko o sobie mówić "średni" bez żadnego doświadczenia.

Ten post edytował Crozin 8.11.2010, 18:36:52
+Quote Post
Daiquiri

Cytat(f(x) @ 8.11.2010, 18:32:12 ) *
Spokojnie, nauczę się do stycznia. Idziecie o zakład biggrin.gif ?
Czego się nauczysz?
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Daiquiri @ 8.11.2010, 19:10:48 ) *
Czego się nauczysz?
If'a już opanował, czas na hardcore, czas na szaleństwo, czas na fantazje. Tak czas na ... switch i pętle!
+Quote Post
Daiquiri

Cytat(mike @ 8.11.2010, 19:14:37 ) *
If'a już opanował, czas na hardcore, czas na szaleństwo, czas na fantazje. Tak czas na ... switch i pętle!
Aż mnie przeszedł dreszczyk emocji!
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Wy tu się śmiejecie a jutro chłopak się zapisze na 2 dniowy kurs php potem 3 dniowy kurs zf i będzie wymiatał jak wy winksmiley.jpg
+Quote Post
f(x)

X----

W 2 dni opanowałem do Instrukcji party.gif
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:06