![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak w temacie muszę stworzyć bazę danych i skrypt który będzie wyświetlał menu z pięcioma podkategoriami. W założeniu dobrze by było gdyby użytkownik mógł dodawać kategorie i podkategorie, ale to bardzo skomplikuje skrypt, co trochę mnie martwi. Menu musi być w formie rozwijanego drzewa.
Wiem, że nie ma jakiegoś sensowniejszego i gotowego rozwiązania. W związku z powyższym proszę o pomoc. Niekoniecznie proszę o gotowca, ale o jakiś pomysł na sam kod php, bo robienie tego rekurencyjnie jest niezbyt wydajne moim zdaniem. Myślałem o takim rozwiązaniu bazy danych
Poniżej zamieszczam strukturę menu ![]() Ten post edytował Danielcom 7.11.2010, 14:01:12 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to przecież najzwyklejsze drzewko, które można oprzeć o jeden z fęfnastu algorytmów, Google: "tree structures PHP"
Cytat bo robienie tego iteracyjnie jest niezbyt wydajne moim zdaniem. Miałeś chyba na myśli rekurencyjnie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak faktycznie miałem na myśli rekurencję, już poprawiłem.
No właśnie, tych algorytmów jest naprawdę sporo, ale jakoś nie widzę prostego rozwiązania. Może trochę źle zadałem pytanie na początku, chodzi mi o podsunięcie pomysłu w stylu "ja tego używałem i mi się podobało" Pozostaje jeszcze jedna kwestia o której zapomniałem napisać, najlepiej by było gdybym nie używał żadnych gotowych skryptów, ponieważ strona będzie włączona do większego programu unijnego i nie mogę sobie pozwolić na to, żeby ktoś za jakiś czas zażądał od nas pieniędzy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Większość algorytmów do budowy drzew mieści się w kilku linijkach. Każdy ma jakieś wady i zalety - wybierz ten, który Tobie będzie najbardziej odpowiadać.
comparison of tree structures |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:45 |