![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[color=blue][/color]witam
jestem zielony z msql. powiedzcie mi w czym mam robic baze [notatnik, phpmyadmin (jeśli tak to jak)] ponieważ przeczytałem z 20 kursów i nie wiem o co BE ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
poszukaj phpMyAdmin - skrypty php do obslugi mySQL
poszukaj mysqlFRONT - aplikacja pod WinShita do obslugi mySQL ja znalazlem ja na www.home.pl szukaj a znajdziesz o notatniku zapomnij, chyba ze napiszesz tam zapytanie tworzace cala baze i wyslesz je skryptem php mysql_query($zapytanie_ktore_tworzy_tabele); - tylko nie zapomnij o mysql_connect ("localhost", "login", "haselko"); mysql_select_db("nazwa_Twojej_bazy"); -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sieci jest sporo kursow nt. MySQL
m.in ten ponizej http://webcity.pl/kursy.php?k=mysql Poza tym polecam skombinowac phpMyadmina i nie lamentowac tylko wziasc sie za niego. To jest przeciez proste i mozna sie przy okazji nauczyc, bo przeciez phpMyadmin pokazuje kwerendy SQL ktorych uzyl do wykonania danego dzialania -------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
Andrzej Lepper to Kretyn< |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak mam swoją pierwszą baze danych
adresy e-mail id ksywka adres e-mail no i co teraz z tym sobie moge zrobić?? jak to uzyc na stronce?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Kod $polaczenie=mysql_connect ("localhost", "login", "haslo"); * - oznacza ze sciagasz wszystkie dane z calej tabeli, jezeli chcesz tylko wybrane pola to piszesz zamiast * np. id, email, nick;
mysql_select_db("Nazwa_Twojej_bazy"); $pytanie="Select * From nazwa_tabeli_gdzie_trzymasz_dane ORDER BY nick"; ORDER BY NICK - oznacza poukladanie danych w kolejnosci wg. pola nick Kod $i=1;
$wynik=mysql_query($pytanie); echo"<Table><TR><TD>LP</TD><TD>NICK</TD><TD>Email</TD></TTR>"; while($user= mysql_fetch_object($wynik)) { echo "<TR><TD>$i</TD><TD>$user->nick</TD><TD><a href="mailto:$user->nick?subject=temat_emaila">$user->nick</a></TD></TR>"; $i++; } echo "</TABLE> $i - kolejny nr LP $wynik=mysql_query($pytanie); - wyslanie zapytania do mySQL i zapisanie go w zmiennej $wynik while($user= mysql_fetch_object($wynik)) - poczatek petli, ktora bedzie sie wykonywac tak dlugo az wyczerpia sie dane w zmiennej wynik; mysql_fetch_object - funkcja ta przypisuje zmiennej $user "obrobiony" wynik zapytania w postaci obiektowej tzn. ze masz zmienna $user i wsztskie dane wyciagasz z niej za pomoca takiego wyrazenia $user->NAZWA KOLUMNY W TABELI np. nick [$user->nick;] reszty sie juz domyslisz Ja tak mam u siebie -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat no tak mam swoją pierwszą baze danych
adresy e-mail id ksywka adres e-mail no i co teraz z tym sobie moge zrobić?? jak to uzyc na stronce?? widze ze Kolega wyjatkowo nie ma ochoty czytac jakiegokolwiek najprosztszego chociazby kursu, nie mowiac juz o manualu gdyby przeczytal to by takie prostych rzeczy nie pytal ![]() -------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
|
|
![]()
|
|
wiem ale rano mialem ochote pomoc
![]() ale ogolnie zalecam szukaj na forum oraz inne portale gdzie bardzo czytelne kursy -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
najwieksza umiejetnosc ktora moze nabyc czlowiek to umiejetnosc umiejetnego szukania ;-)
nie mozna przyzwyczajac "mlodziakow" i serwowac im wszystko cacy na talerzu, a raczej odpowiednio ukierunkowac na dobra droge w przypadku powodzenia takiego dzialania wyjdzie to zdecydowanie na korzysc naszego potencjalnego ucznia...no i oczywiscie bedzie to korzysc dla nauczyciela, gdyz nie bedzie zalewany w przyszlosci masa niepotrzebnych pytan wystepuja oczywiscie wyjatki od reguly, ale o tym moze w kolejnym odcinku ;-) pozdrawiam forumowiczow ! -------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
|
|
![]()
|
|
dzięki za wszystko, ale niestety wyskakuje mi błąd w lini 14
![]() nie wiem co jest grane a tak po zatym to mysle ze to forum właśnie po to jest zeby pomagać słabszym ![]() |
|
|
![]()
|
|
podaj jaki blad i pokaz co masz w 14 linii lacznie z 13 i 12
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
12.$i++;
13.} 14.echo "</TABLE> to jest w tych liniach jak byś mugł ze mną na gg mój numer to 2792323 |
|
|
![]()
|
|
echo "</TABLE>";
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
pliz na gg kontakt #2792323
|
|
|
![]()
|
|
nie ma mam GG bo nie
ale znajdziesz mnie na ircu #koszalin nick It`s_me -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a tak po zatym to mysle ze to forum właśnie po to jest zeby pomagać słabszym
![]() slabszym tak, ale leniwym i niezdarnym NIE zalozmy ze dostaniesz kompletna odpowiedz rozwiazujaca twoj problem w 100% to zaloze sie ze jak w przyszlosci spotkasz sie z nawet latwiejszym zagadnieniem to i tak pierwsze co zrobisz to polecisz na forum (bo tam sa frajerzy ktorzy siada i zrobia za ciebie) a pozniej dopiero raczysz pomyslec nad rozwiazaniem Ps. skutki beda takie jak w poscie powyzej "nie dziala mi w lini 14 - co robic"; zenada ! to jest taki moj skromny punkt widzenia Cya -------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zgadzam sie z fisherem, co raz wiecej zenujacych tematow. co raz wiecej "pomocyyyyyy!!!!!!!' a w tresci "nic nie umiem, napiszcie mi program"
![]() -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:37 |