![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to jest, mogę zrobić "prawie" identyczny layout zamieszczony np. na deviantart ? "prawie" identyczny tzn. zerżnięte wszystko od twórcy oraz dodanie coś od siebie
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Kwestia jak bardzo się będziesz inspirował. Jeżeli wykorzystasz pracę jako podstawę do swojej to jest to nielegalne (nie posiadasz praw autorskich do dzieła). Ciężko jest natomiast udowodnić plagiat, bo kryteria oceny są "miękkie".
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, a jeśli zrobiłem jakiś layout bardzo podobny do innego, posiadając plik PSD, który ma warstwy/ustawienia/itp. zupełne innego niż u autora ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Zależy jak bardzo podobny
![]() Powiem tak: nie można opatentować pewnych ogólnych mechanizmów strony (które Ty nijako przedstawiasz na projekcie), natomiast jakieś jej szczególnie zaprojektowane elementy mają już swojego autora. Tak samo jak odtworzenie całości "po swojemu" nie jest legalne. Natomiast tak jak już pisałam, istnieje wiele sporów o plagiaty i swoich praw dochodzą ludzie splagiatowani w bardzo oczywisty sposób. Ten post edytował Daiquiri 2.11.2010, 18:50:27 |
|
|
![]()
|
|
A co gdy zdarzy się przypadek, że 2 grafików zrobiło podobne prace i nawzajem się pozwali ?
![]() Jakie są konsekwencje "wzorowania" się na czyjejś pracy ? Ktoś jest mi wstanie udowodnić, że to z jego pracy tworzyłem swój projekt ? Wiadomo, w internecie jest x stron, a nóż może akurat takiego pecha mam i zrobiłem taki sam projekt ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak jak już pisałam, prace muszą być niemalże identyczne lub posiadać bardzo charakterystyczne i unikalne elementy. To, że strona jest "podobna" o niczym nie świadczy, gdyż (jak sam wspomniałeś) dwóch grafików może wykonać zupełnie niezależnie podobne prace.
Konsekwencje wzorowania? To chyba zależy na kim się "wzorujesz". Przypadek jaki mi teraz przychodzi do głowy, został załatwiony polubownie - kradzież dotyczyła projektu niewykorzystanego - przedstawionego jedynie w portfolio, więc "złodziej" został zobligowany do jego zakupu. Zatem "kara" wyniosła go około 2.000zł o ile mnie pamięć nie myli. Z tym, że sprawa była ewidentna - projekt był niemal kropka w kropkę skopiowany. Jednak bardzo ciężko jest komuś udowodnić plagiat, bo trudno jednoznacznie oddzielić "wzorowanie się" od kopiowania ![]() Ten post edytował Daiquiri 2.11.2010, 20:43:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pokaż lub wyślij ma PM link do Deviantart na tego layouta.
Myślę, że możesz skorzystać z niektórych opcji: -Dodanie tekstu Inspired by nick_autora, małym druczkiem na dole. Jak najmniej widoczne -Zmiana odcieni kolorów i ukladu Kiedyś miałem przypadek taki, że zrobiłem prawie identyczną pracę do kogoś a o tym nie wiedziałem ![]() Ten post edytował f(x) 2.11.2010, 20:59:09 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To wy nie znacie polskiej sceny SA-MP i Roleplayu
![]() Haha. Co drugi projekt jest plagiatowany. Moja strona została splagiatowana trzy razy i w ogóle - żenada. http://forum.pprp.org.pl/portal.php = > Nawiązanie do IPB "Styl stworzony przez: Scoutie44, zainspirowane na IPB. Copyright by pprp.org.pl" Może frytki do tego ? Ten post edytował f(x) 2.11.2010, 21:15:53 |
|
|
![]()
|
|
@f(x) I co to zmienia? Zrozum, że jeżeli osoba dysponująca prawami do danego dzieła, nie zgadza się na jego powielanie - to na tym kończy się temat. "Inspired by" nie sprawi, że ten proceder stanie się legalny.
|
|
|
![]()
|
|
Wiem ale jak jednostka nie może tego zrozumieć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wy nie znacie polskiej sceny SA-MP i Roleplayu ![]() Nie, nie znamy. Haha. Co drugi projekt jest plagiatowany. Moja strona została splagiatowana trzy razy i w ogóle - żenada. Jeśli twoja 'strona' ma jakąkolwiek wartość rynkową - zgłoś się z tym do odpowiedniego organu. http://forum.pprp.org.pl/portal.php = > Nawiązanie do IPB "Styl stworzony przez: Scoutie44, zainspirowane na IPB. Copyright by pprp.org.pl" To jest właśnie plagiat ![]() Ogólnie to patrzę świerzaczek ;) Co do tematu - Daiquiri już dokładnie wytłumaczyła i myślę, że nie ma się co więcej rozpisywać bo nic nowego do tematu nie wniesiemy. edit: Nie, jednostka nie może zrozumieć. Jednostka chce zrobić kopię i upewnia się, czy nie będzie miała problemu w związku z wprowadzeniem do obiegu tejże kopii ;p Ten post edytował kilab 2.11.2010, 21:34:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
f(x), jeszcze się na niczym nie wzorowałem w takim stopniu, żeby się czegoś obawiać
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Legalność oprogramowania to już jest całkiem inny temat i podlega innym paragrafom
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zależy czy PhotoShop jest legalny ![]() Lepiej żeby się nie przyznawał. Jak chcesz mieć legalny to kup pakiet Desgin Premium for Student - 80% zniużki - czyli ~1600zł ![]() -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko że na nim nie można legalnie zarabiać, o czym pewnie 90% studentów nie wie, bądź wie, ale tego nie przestrzega ![]() Stary, to wejdź na stronę Adobe i poczytaj ![]() Cytat Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych? Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych. http://www.adobe.com/pl/education/students...dition/faq.html -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to dosyć ciekawe, bo zgodnie z prawem takie wersje mogą służyć tylko do użytku własnego
![]() |
|
|
![]()
|
|
W CS4 tak było, a w CS5 zmienili
![]() -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:02 |