Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wzorowanie się na innych pracach
outsider

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak to jest, mogę zrobić "prawie" identyczny layout zamieszczony np. na deviantart ? "prawie" identyczny tzn. zerżnięte wszystko od twórcy oraz dodanie coś od siebie smile.gif Oczywiście, że w 100% nie zrobię takiego samego lay'a, ale czy jest to legalne ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Kwestia jak bardzo się będziesz inspirował. Jeżeli wykorzystasz pracę jako podstawę do swojej to jest to nielegalne (nie posiadasz praw autorskich do dzieła). Ciężko jest natomiast udowodnić plagiat, bo kryteria oceny są "miękkie".
+Quote Post
outsider

-----

No dobra, a jeśli zrobiłem jakiś layout bardzo podobny do innego, posiadając plik PSD, który ma warstwy/ustawienia/itp. zupełne innego niż u autora ?
+Quote Post
Daiquiri

Zależy jak bardzo podobny smile.gif. Źródła nie mają znaczenia - bo zasadniczo rozchodzi się o plagiat, czyli efekt Twojej pracy. To w jaki sposób go wykonałeś nie ma nic do rzeczy.

Powiem tak: nie można opatentować pewnych ogólnych mechanizmów strony (które Ty nijako przedstawiasz na projekcie), natomiast jakieś jej szczególnie zaprojektowane elementy mają już swojego autora. Tak samo jak odtworzenie całości "po swojemu" nie jest legalne. Natomiast tak jak już pisałam, istnieje wiele sporów o plagiaty i swoich praw dochodzą ludzie splagiatowani w bardzo oczywisty sposób.

Ten post edytował Daiquiri 2.11.2010, 18:50:27
+Quote Post
outsider

-----

A co gdy zdarzy się przypadek, że 2 grafików zrobiło podobne prace i nawzajem się pozwali ? smile.gif

Jakie są konsekwencje "wzorowania" się na czyjejś pracy ? Ktoś jest mi wstanie udowodnić, że to z jego pracy tworzyłem swój projekt ? Wiadomo, w internecie jest x stron, a nóż może akurat takiego pecha mam i zrobiłem taki sam projekt tongue.gif
+Quote Post
Daiquiri

Tak jak już pisałam, prace muszą być niemalże identyczne lub posiadać bardzo charakterystyczne i unikalne elementy. To, że strona jest "podobna" o niczym nie świadczy, gdyż (jak sam wspomniałeś) dwóch grafików może wykonać zupełnie niezależnie podobne prace.

Konsekwencje wzorowania? To chyba zależy na kim się "wzorujesz". Przypadek jaki mi teraz przychodzi do głowy, został załatwiony polubownie - kradzież dotyczyła projektu niewykorzystanego - przedstawionego jedynie w portfolio, więc "złodziej" został zobligowany do jego zakupu. Zatem "kara" wyniosła go około 2.000zł o ile mnie pamięć nie myli. Z tym, że sprawa była ewidentna - projekt był niemal kropka w kropkę skopiowany.

Jednak bardzo ciężko jest komuś udowodnić plagiat, bo trudno jednoznacznie oddzielić "wzorowanie się" od kopiowania smile.gif.

Ten post edytował Daiquiri 2.11.2010, 20:43:49
+Quote Post
f(x)

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Pokaż lub wyślij ma PM link do Deviantart na tego layouta.

Myślę, że możesz skorzystać z niektórych opcji:
-Dodanie tekstu Inspired by nick_autora, małym druczkiem na dole. Jak najmniej widoczne
-Zmiana odcieni kolorów i ukladu

Kiedyś miałem przypadek taki, że zrobiłem prawie identyczną pracę do kogoś a o tym nie wiedziałem smile.gif

Ten post edytował f(x) 2.11.2010, 20:59:09
+Quote Post
Daiquiri

Cytat(f(x) @ 2.11.2010, 20:58:10 ) *
-Dodanie tekstu Inspired by nick_autora, małym druczkiem na dole. Jak najmniej widoczne
A co Ci to da? Jeżeli autor nie zgadza się na powielanie jego pracy?
+Quote Post
f(x)

X----

To wy nie znacie polskiej sceny SA-MP i Roleplayu smile.gif.

Haha. Co drugi projekt jest plagiatowany. Moja strona została splagiatowana trzy razy i w ogóle - żenada.

http://forum.pprp.org.pl/portal.php = > Nawiązanie do IPB

"Styl stworzony przez: Scoutie44, zainspirowane na IPB. Copyright by pprp.org.pl"
Może frytki do tego ?

Ten post edytował f(x) 2.11.2010, 21:15:53
+Quote Post
Daiquiri

@f(x) I co to zmienia? Zrozum, że jeżeli osoba dysponująca prawami do danego dzieła, nie zgadza się na jego powielanie - to na tym kończy się temat. "Inspired by" nie sprawi, że ten proceder stanie się legalny.
+Quote Post
f(x)

X----

Wiem ale jak jednostka nie może tego zrozumieć.
+Quote Post
kilab

-----

Cytat(f(x) @ 2.11.2010, 21:15:05 ) *
To wy nie znacie polskiej sceny SA-MP i Roleplayu smile.gif.

Nie, nie znamy.
Haha. Co drugi projekt jest plagiatowany. Moja strona została splagiatowana trzy razy i w ogóle - żenada.

Jeśli twoja 'strona' ma jakąkolwiek wartość rynkową - zgłoś się z tym do odpowiedniego organu.

http://forum.pprp.org.pl/portal.php = > Nawiązanie do IPB

"Styl stworzony przez: Scoutie44, zainspirowane na IPB. Copyright by pprp.org.pl"

To jest właśnie plagiat smile.gif

Ogólnie to patrzę świerzaczek ;)

Co do tematu - Daiquiri już dokładnie wytłumaczyła i myślę, że nie ma się co więcej rozpisywać bo nic nowego do tematu nie wniesiemy.

edit: Nie, jednostka nie może zrozumieć. Jednostka chce zrobić kopię i upewnia się, czy nie będzie miała problemu w związku z wprowadzeniem do obiegu tejże kopii ;p

Ten post edytował kilab 2.11.2010, 21:34:03

--------------------
+Quote Post
outsider

-----

f(x), jeszcze się na niczym nie wzorowałem w takim stopniu, żeby się czegoś obawiać smile.gif Dzieki Daiquiri za pomocne odpowiedzi smile.gif
+Quote Post
sazian

-----

Cytat(*OuTSideR* @ 2.11.2010, 18:43:51 ) *
No dobra, a jeśli zrobiłem jakiś layout bardzo podobny do innego, posiadając plik PSD, który ma warstwy/ustawienia/itp. zupełne innego niż u autora ?

to zależy czy PhotoShop jest legalny biggrin.gif
+Quote Post
1010

-----

Legalność oprogramowania to już jest całkiem inny temat i podlega innym paragrafom

--------------------
+Quote Post
darophp

-----

Cytat(sazian @ 3.11.2010, 11:07:04 ) *
to zależy czy PhotoShop jest legalny biggrin.gif

Lepiej żeby się nie przyznawał. Jak chcesz mieć legalny to kup pakiet Desgin Premium for Student - 80% zniużki - czyli ~1600zł winksmiley.jpg

--------------------
Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(darophp @ 5.11.2010, 14:23:15 ) *
Lepiej żeby się nie przyznawał. Jak chcesz mieć legalny to kup pakiet Desgin Premium for Student - 80% zniużki - czyli ~1600zł winksmiley.jpg

tylko że na nim nie można legalnie zarabiać, o czym pewnie 90% studentów nie wie, bądź wie, ale tego nie przestrzega rolleyes.gif
+Quote Post
darophp

-----

Cytat(Pawel_W @ 5.11.2010, 18:15:23 ) *
tylko że na nim nie można legalnie zarabiać, o czym pewnie 90% studentów nie wie, bądź wie, ale tego nie przestrzega rolleyes.gif

Stary, to wejdź na stronę Adobe i poczytaj winksmiley.jpg
Cytat
Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?
Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych.

http://www.adobe.com/pl/education/students...dition/faq.html

--------------------
Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
+Quote Post
Pawel_W

-----

to dosyć ciekawe, bo zgodnie z prawem takie wersje mogą służyć tylko do użytku własnego smile.gif
+Quote Post
darophp

-----

W CS4 tak było, a w CS5 zmienili winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:02