Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Edycja i dodanie do bazy
Jdwind

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, może problem banalny, ale zatrzymał mnie z nauką. Chodzi o to, że w jednym skrypcie chcę zrobić dodanie albo edycję osób z bazy. Mam tabelę osoby, w której są: imie_nazwisko | czy_aktor | czy rezyser a wartości dla nich to np. Jan Kowalski | 0 | 1 . Teraz w skrypcie chciałbym, żeby - zależnie, czy edytuję dane czy dodaję, było tak: dla imie_nazwisko pobiera mi id osoby i w polu tekstowym wypisuje nazwisko (a jeśli dodaję, to pole puste), natomiast dla czy_aktor i czy_rezyser dostępne były dwie listy rozwijane z wartościami 0 i 1 (jeśli edytuję osobę, powinno być pobrane z bazy 0 albo 1 dla odpowiednich pól, jeśli dodaję domyślnie zaznaczone 0 albo pusta wartość z wpisem np. Czy aktor, Czy reżyser). Mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo pytania.
Pozdrawiam
EDIT
w zasadzie wartości nie mają jakiegokolwiek znaczenia, bardziej zależy mi na zrozumieniu istoty działania, bo to jak na razie stanowi dla mnie największy problem.

Ten post edytował Jdwind 1.11.2010, 14:31:58
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Brick

-----

Trochę ten opis zakręcony jest, ale zakładam że chodzi ci o standardowe działanie skryptu:
1. Wyświetlamy tabelkę z osobami
2. Dodajemy lub edytujemy nową osobę
3. Usuwamy istniejącą osobę

Dodanie lub edycja rekordu:
a) Pokazujemy formularz z odpowiednimi polami
b) Po wysłaniu formularza sprawdzenie wpisanych wartości
c) Jeżeli OK to insert do bazy
d) Jeżeli nie OK to powrót do formularza i komunikat o błędzie

Przy edycji rekordu jest ta różnica, że pobierasz dane z bazy dla określonego ID i wstawiasz je do formularza. Np:
<input type=text name=osoba value='$osoba'>
Gdzie $osoba to nazwisko osoby pobrane z bazy.
No i przy edycji zamiast insert robisz update.

Jeżeli o to ci chodzi ale nie wiesz jak to w praktyce zrobić to wstawię jakis prosty skrypt, który to zobrazuje.
+Quote Post
Jdwind

-----

Tak, zgadza się, tylko ja pisałem, że właśnie nie używam pól tekstowych tylko listy. I miałem zagwozdkę, jak pobrać dane (0 nie jest aktorem, 1 jest) i wyświetlić w liście - ale pozycje niepowtarzające się. Najpierw próbowałem z GROUP BY i to nie byłoby złe, tylko doszedłem do wniosku, że po co odpytywać bazę, żeby uzyskać dwie wartości - 0 i 1? No i dałem rozwijaną listę z dwiema wartościami option, natomiast samą bazę pytam na początku skryptu, więc wiem, czy przy danej osobie jest 0 czy 1 i nie było sensu znowu sprawdzać. Wiem, że to pewnie pokręciłem, no ale grunt, że mi działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:57