![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
podobmy temat zamieściłem w kilku miejscach licząć na jakąkolwiek pomoc, póki co przez dłuższy czas bez odzewu więz zamieszczam i tu licząć że jednak ktoś pomoże. Otóż, uzywam zf 1.10 i mam problem z sesją, a mianowicie z określeniem userów którzy są online. config:
bootstrap:
na tą chwilę nie zadowala mnie te rozwiązanie gdyż każdego usera sesję zapisuje do bazy a tak bym nie chciał. Chciałbym jedynie zapisywać sesję usera dobazy podczas logowania (zalogowanego i to też tylko id sessji i id_usera i jakis lefttime), defakto miałbym informację który użytkwonik jest online / offline. Ponadto powyższe rozwiązanie trzyma sesję przez 24 godziny a chciałbym by online / offline było z ostatnich 5 minut. Ma ktoś pomysł / plugin itp ? Bede wdzieczny. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w czym widzisz problem w przechowywaniu danych sesyjnych w bazie? Do użytkowników online wybierasz tylko tych użytkowników którzy zaktualizowali sesję w przeciągu 5 minut. Najlepiej będzie jeśli nadpiszesz Zend_Session_SaveHandler_DbTable tak aby jeśli istnieje w sesji id użytkownika to żeby zapisywało to do osobnej kolumny w tabeli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A w czym widzisz problem w przechowywaniu danych sesyjnych w bazie? tzn w niczym, ogolnie pasuje mi przechowywanie danych sesyjnych w plikach (tak jest obecnie i jest dobrze), problem jest że nie mam pojecia w jaki sposob zapisać i odczytać dane osob zalogowanych. Cytat Do użytkowników online wybierasz tylko tych użytkowników którzy zaktualizowali sesję w przeciągu 5 minut a jak mogę to sprawdzić ? Cytat Najlepiej będzie jeśli nadpiszesz Zend_Session_SaveHandler_DbTable tak aby jeśli istnieje w sesji id użytkownika to żeby zapisywało to do osobnej kolumny w tabeli hmm moglbys pokazac jakis przyklad bo nie ukrywając zendem zajmuje się stosunkowo niedawno i poki co korzystam z manuala więc powyższe zagadnienie na ta chwilę jest dla mnie problemem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:26 |