![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, rejestracji na forum dokonałem dziś ponieważ uznałem że mój problem (dla was pewnie trywialny) dla mnie okazał się zbyt skomplikowany (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wiem że wiele osób uzna iż idę na łatwiznę, szukając rozwiązania tutaj a nie próbując samemu się z tym uporać, pewnie te osoby mają sporo racji, jednak liczę że znajdę tu pomocną dłoń (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
problem przedstawia się następująco, z pliku csv wczytujemy dane do tablicy która później jest wyświetlana w formie tabelki, na górze mamy klikalne nagłówki dla odpowiednich kolumny, po ich kliknięciu dane w tabeli powinny być sortowane... i tu właśnie pojawił się mój problem, wczytanie jest, tabelka także i klikalne nagłówki też ale sortowania dodać już się mi nie udało czy ktoś może spojrzeć na ten fragment kodu i poradzić mi co i jak? poradzić jak laikowi, lub jak kto woli, dać rybę a nie wędkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (rozwiązanie)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przesyłaj parametry i Twoją tablicę potraktuj jakąś funkcją do sortowania tablic na ich podstawie
sort Po lewej masz menu ze spisem innych funkcji, aby sortować na różne sposoby # uasort # uksort # usort # rsort # natcasesort # natsort # krsort # ksort # arsort # asort Ten post edytował my salsa 31.10.2010, 16:58:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale gdzie i w jakiej formie wcisnąć to w kodzie by posortowało
np tak ? bo gdy ta linia (usrot($tablica, order_2d)) występuje w kodzie przed wypisaniem danych do tej tabeli to wtedy są one posortowanie i możliwe że kliknięcie sortuje te dane ale nie ma wczytania ich na nowo posortowanych. Nie wiem jak bardziej wyoślić moją głupotę (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, to php != javascript (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) nie możesz wstawiać funkcji php jak js, podstawy musisz poznać, a nie robić od razu jakieś skrypty
Musisz zrobić przeładowanie strony przy sortowaniu (chyba że chcesz wszystko załatwić js, wtedy musisz przekazać dane do tablicy js i ją sortować) I przy takim przeładowaniu, sortujesz sobie tablicę zaraz po wygenerowaniu wedle podanego parametru |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:20 |