![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mistrzów klawiatury.
Od paru miesięcy jestem zatrudniony w pewnej dość dużej firmie zorientowanej na branżę artykułów dziecięcych. Firma, a tak naprawdę spółka czterech firm pracuje na czterech takich samych programach (po jednym dla każdej części spółki). Każdy program korzysta z własnej bazy danych - i dobrze, pomaga to w rozliczaniu podatków. Ale z drugiej strony są dane które mogły by być wspólne dla wszystkich 4 baz (firm) z ewentualną perspektywą na więcej. I to jest moje zadanie ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie łatwiej zrzucić cztery bazy do jednej i na niej przeprowadzać operacje ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 sposób
a. Zrób sobie tabele z produktami. b. Dowiedz się co to są samowyzwalacze (trigery) i stwórz odpowiedni kod by dodawał, usówał i uaktualniał rekordy po wykonaniu odpowiednich operacji na "rodzimych" tablicach. c. Zrób skrypt i odpalaj go z crona (np. wtedy gdy najmniej sie robi w bazie - być może w nocy). Skrypt ten powinien kasować zawartość tej tabeli (gdyby sie coś popsuło), a potem na nowo kopiować zawartość - dzięki temu codziennie wszystko powinno być spójne... II sposób Istnieje inna ewentualność - czyli zbudowanie widoku, ale nie będzie to działać szybko (w sumie zależy od serwera i wielkości bazy danych)... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzenie widoku między różnymi bazami danych?
![]() EDIT: @CuteOne: Nie mam takiej możliwości, bo po pierwsze wymagało by to przebudowania całego gotowego już kodu, a po drugie te bazy to twory żywe, a przy każdym module potrzebna jest inne połączenie danych więc stworzenie następnej bazy nie miało by za bardzo sensu / zastosowania w moim przypadku Ten post edytował integer111 6.11.2010, 10:51:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzenie widoku między różnymi bazami danych? ![]() Widok działa między różnymi bazami danych. Ale jak zostało wspomniane wcześniej nie jest to zbyt szybkie rozwiązanie, ewentualnie można pobawić się w cachowanie danych jeżeli te dane są prezentowane gdzieś dla większej ilości użytkowników. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:11 |