![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka, mam taki problem. Mianowicie zastanawiam się jak podczas rejestracji użytkownika wyświetlić błąd który mówił by że dany użytkownik wpisał jakiś kod html php czy tez java. Potrafię zamienić wszystkie dane podane przez użytkownika na litery i cyfry ale wolałbym uświadomić użytkownika że użył niepoprawnych znaków. Mógłby mi ktoś pomóc ze znalezieniem odpowiedniej funkcji ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 3 Dołączył: 8.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A niby jak byś chciał sprawdzać czy coś jest kodem? Przecież kod to też tekst. Możesz jedynie sprawdzać czy zawiera znaki np. apostrofy, średniki.. lub słowa typu "if" "function" "array", ale mimo to nie widzę sensu, żeby komplikować sobie przez to życie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak o to mi chodzi, jak to nie widzisz sensu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 3 Dołączył: 8.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet jeśli użytkownik przypadkowo wcisnął inną literkę (nie tylko średnik) i wyśle zamiast "Bartek" - "Bartekl" i też nie będzie mógł się zalogować
![]() Wracają do loginów przy rejestracji. Sam miałem z tym dylemat i doszedłem do wniosku, że najlepiej, gdy użytkownik może używać tylko znaków alfanumerycznych i ewentualnie znaku "_". Jeśli użytkownik wpisze inne znaki, formularz poinformuje go błędem. Sprawdzić to można funkcją np. ctype_alnum ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Można to zrobić tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:13 |