Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Przekazywanie formularza post
Mackos

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie!
Mam formularz w którym trzeba podać login, hasło i jakies tam jeszcze dane. I teraz chciałbym zrobić to tak żeby system po wpisaniu tych danych sprawdzał czy login i hasło jest zgodny, zapisywał wpisane wartości a następnie wysyłał to do systemu płatności za pomocą metody POST.
Tak więc czy istnieje jakakolwiek funkcja 'auto_submit' dla formularzy ?

--------------------
WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 11)
askone

-----

Hej
  • jeśli nie znasz podstaw budowania i wysyłania formularzy to zajrzyj do manuala
  • czy sprawdzenie ma się odbywać po stronie klienta czy przeglądarki? Jeśli tak to javascript i ajax, jeśli nie to standardowo sprawdź w php po stronie serwera.

Pozdrawiam

--------------------
Kliknij jeśli moja odpowiedź Ci pomogła.
askone.pl
+Quote Post
zordon

-----

musiałbyś zaprząc do tego ajaxa - za pomocą javascript musiałbyś wykrywać zmiany w każdym formularza i przy każdej zmianie zawartości wysyłać dane ajaxem w celu weryfikacji, jeśli ok to wysyłasz do płatności. Rozwiązanie średnie, chociażby dlatego, że niby w jaki sposób rozstrzygniesz, czy użytkownik skończył już wpisywać dane? Może się pomylił, chce cofnąć a tu zonk, formularz wysłany? Może nie dokończył wpisywać swojego nazwiska? Jak dla mnie stąpasz po cienkim lodzie. Jak już chcesz się bawić w ten sposób to możesz zrobić validację - w trakcie wpisywania skrypt niech sprawdza, czy np wypełnione zostało pole, lub kod pocztowy jest zgodny ze wzorcem i przy polu wyświetla ikonkę "ok" lub "błąd". "Autozatwierdzanie" formularza w ten sposób to średni pomysł
+Quote Post
Mackos

-----

Hej!
smile.gif
Znam podstawy budowania formularzy, oraz systemów logowania.

Wszystkie formularze mam gotowe tak samo jak moduł logowania itd. więc wiesz, chodzi mi jedynie o to że schemat powinien wyglądać następująco:
Klient wypełnia pole formularza i wysyła ->(tego momentu klient nie widzi)system sprawdza czy podane hasło jest ok, czy nie jeśli jest ok to wybiera dane z jego konta oraz formularza wpisuje je w zmienne i przekazuje metodą "post" ->(to klient już widzi) system płatności.

Sugerujesz javascript, próbowałem coś takiego wstawić do tej strony która wykonuje podane czynności:
  1. <head>
  2. <script languaje="JavaScript">
  3. function MiFuncion(){location.href=document.formularz.submit()};
  4. </script>
  5. </head>
  6. <body>
  7. <form action='system platnosci' name='formularz' method="post">
  8. <input tutaj inputy>
  9. </form>
  10. <script>
  11. MiFuncion();
  12. </script>
  13. </body>
  14.  

Jednak niezbyt to działa

@Zordon
No właśnie chodzi mi o to żeby użytkownik sobie na spokojnie wypełnił formularz i go wysłał, i dopiero po wysłaniu system sprawdzał wszystkie wpisane pola i zapisywał je do bazy po czym przekazywałby go na stronę płatności, jednak nie wiem jak mam 'podtrzymać' to co zostało wpisane i przesłać dalej ?
Znaczy myślałem o tym żeby w formularzu nr1 zrobić metodą GET potem z tego GET odczytać,sprawdzić i zapisać do formularza2 a następnie przesłać metodą POST ów formularz, jednak nie wiem jak automatycznie uruchomić to POST.

Ten post edytował Mackos 15.10.2010, 12:18:22

--------------------
WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
+Quote Post
zordon

-----

poczytaj o zdarzeniu onkeydown, onchange w js, a później o wysyłaniu formularzy przez ajax
w skrócie do kazdego interesującego cię pola wywołujesz swoją funkcję na eventy onkeydown, onchange (może jeszcze coś), czyli jeśli cokolwiek zmienisz w tym polu wywołujesz swoją funkcję
Twoja funkcja powinna pobierać wartości interesujących cię pól(czyli np login, hasło) i przesyłać je ajaxem do skryptu, który sprawdza, czy istnieje taki user. Jeśli tak, ajax zwraca dane o użytkowniku, ktore wstawiasz do pozostałych, niewypełnionych pól
+Quote Post
Mackos

-----

No właśnie o dziwo do płatności.pl jest "Post" (również mnie to zdziwiło) i wygląda następująco:
  1. <form action="https://www.platnosci.pl/paygw/ISO/NewPayment" method="POST" name="myform" id="myForm">

Jeśli da się to zrobić w js to będę wdzięczny za kod do takiego rozwiązania. Bo ten który zaprezentowałem nie działa

--------------------
+Quote Post
askone

-----

System "Płatności.pl" udostępnia dokumentację techniczną w dziale "Pliki do pobrania". Może tam znajdziesz odpowiedź co i jak winksmiley.jpg

ps. przez przypadek skasowałem swój post....

Pzdr

--------------------
askone.pl
+Quote Post
Mackos

-----

Askone nie rozumiesz mnie.
Ja MAM zintegrowany system z płatności.pl, mam przygotowane formularze, mam przygotowane niemal wszystko.
Jedno jedyne co mi jest potrzebne to to żeby to co wpisze użytkownik zapisać sobie do bazy jednocześnie przenosząc go do systemu płatności.
I to JEDYNE "coś" co mi jest potrzebne to automatyczne wysłanie formularza.

--------------------
+Quote Post
askone

-----

Oki

To skoro tak to musisz przejąć kontrolę nad zdarzeniem "onsubmit" formularza. Wtedy będziesz mógł przed faktycznym wysłaniem formularza podjąć dodatkowe działania np sprawdzenie danych, zapis do bazy itp.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $("form").submit(function(){
  2. sprawdzenie poprzez ajax danych użytkownika, zapis w bazie i zwrócenie odpowiedniego wyniku - oczywiście należy uzupełnić wywołanie ;)
  3. $.post{
  4. url : questionmark.gif,
  5. success: function(data){
  6. if(data.wynik_sprawdzenia === true)
  7. $(this).submit; - musisz sprawdzić czy this wskazuje na formularz jeśli nie to go pobierz
  8. });
  9. };
  10.  
  11.  
  12.  
  13. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

--------------------
askone.pl
+Quote Post
Mackos

-----

a można w onsubmit wstawić funkcję php ? pytam bo jestem bardziej biegły w php jak w AJAX ;P

--------------------
+Quote Post
askone

-----

Nie można, to jest javascript winksmiley.jpg Ale zawsze możesz poprzez ajax wywołać funkcję php

--------------------
askone.pl
+Quote Post
Mackos

-----

I jak to zrealizować ? guitar.gif

Szczerze mówiąc nie mogę sobie poradzić z kodem który mi podałeś sadsmiley02.gif

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:12