![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 11.10.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
to jest mój pierwszy temat i post na forum, więc postaram się wytłumaczyć problem dokładnie, nie psując pierwszego wrażenia. No więc, mam formularz: - oczywiście dalej jest przycisk wysyłający i zakończenie. Zależy mi na takim skrypcie, aby zapisywał dane z formularza w takiej postaci:
Plik do którego ma zapisać się taki kodzik, będzie już na serwerze, i będzie nosić nazwę config.php. Bardzo bym prosił o pomoc, sam już próbowałem, nic nie zdziałałem ![]() Pozdrawiam Jakub -------------------- Podchodź pozytywnie do swojego kodu :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to słabo Ci poszło z tym pierwszym wrażeniem, bo prosisz o to co sam mógłbyś zrobić w max 10min, nawet przy zerowej wiedzy z php, wystarczy pogooglować np. wpisujesz w google "php form" i już pierwszy link http://www.w3schools.com/php/php_forms.asp, pokazuje jak wysyłać i odbierać dane z formularza , potem wpisujesz w google "php write file" i znowu pierwszy link pokazuje jak zapisać dane do pliku http://www.tizag.com/phpT/filewrite.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 11.10.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam znowu. Wg tego co napisał mi Tehaha (dzięki za miłe powitanie i za info) postanowiłem tak zrobić. I ruszyło, ale wynik nie jest zbyt zadowalający - poniżej daję treść pliku config.php, w którym skrypt zapisał taką treść:
a powinien taką:
A treść skryptu tworzącego to:
oczywiście, do tego skrypty dane przesyłane są przez formularz, na poprzedniej stronie. Pozdrawiam Jakub -------------------- Podchodź pozytywnie do swojego kodu :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że dane lepiej zapisywać jako zserializowana tablica, czyli robisz sobie
następnie używasz funkcji serialize() i zapisujesz do pliku, potem kiedy chcesz użyć tych danych, odczytujesz plik->unserialize()->i masz gotową tablicę z danymi |
|
|
![]()
|
|
ale co znaczy ta zmienna_1? mógłbyś przybliżyć?
-------------------- Podchodź pozytywnie do swojego kodu :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój problem polega na tym: zarówno $host jak i '$host1' jest traktowane jako zmienna a zmienna $host nie istnieje, stąd puste miejsce. Zrób tak
|
|
|
![]()
|
|
maniana, dzięki, postąpiłem wg Twoich rad, niestety, po odświerzeniu strony, pojawia się biała strona w przeglądarce. Wklejam kod obecny skryptu z modyfikacjami maniana:
Ps, dzięki maniana za sprecyzowqanie mojego problemu ![]() -------------------- Podchodź pozytywnie do swojego kodu :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:46 |