![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Zrobiłem sobie coś takiego na stronie, że mogę kiedy chcę zmienić sobie nazwę pola w tabeli MySQL. Jednak te pola to będą daty (np. 4.09 albo 7.10) co wymaga użycia KROPEK (ten sam błąd mi wywala gdy użyję SPACJI)!
O ile zmienienie nazwy w MySQL to nie problem, bo zmienia mi bez problemu i wyświetla też. Gorzej jednak, gdy chcę zaingerować w dane tabeli z poziomu mojej stronki. Wtedy wywala błąd, że nieprawidłowy index.. Oczywiście to wynika z tego, że zrobiłem tabelę w jednej zmiennej tablicowej za pomocą mysql_fetch_array() i muszę odwołać się do tego pola zawierającego kropkę za pomocą indexu tablicy asocjacyjnej. Czy da się to jakoś minąć bez zmieniania w trakcie wykonywania skryptu kropek, na jakieś inne znaki?? To by było bardzo kłopotliwe... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
za bardzo nie wiem jaki masz problem...
zrob sobie print_r($row); gdzie $row to wynik mysql_fetch_array i wszystko będzie jasne |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi pokazuje nazwę tabeli na bieżąco, po prostu będę musiał ją czasem zmienić na nazwę zawierającą kropki.
Chodzi o to, że: U siebie na stronie mam to co widzę w phpMyAdmin, czyli tabelę która na górze ma nazwy pól, z boku nazwy wierszy, a w środku dane. Za pomocą guzika "Zmień dane" mogę sprawić, że widok zawartości tabeli zamieni się w formularz. Za pomocą guzika "Zmień nazwy" mogę sprawić, że nazwy PÓL w tabeli zamienią się w formularz. I teraz tak: Klikam na "Zmień nazwy" i zmieniam nazwę danego pola z domyślnej, czyli "1" na nową nazwę "4.10". Wszystko przebiega pomyślnie, wracam do normalnego widoku tabeli, nazwy są takie jak zmieniłem. Klikam na "Zmień dane" i zmieniam dane w każdym inpucie na takie jakie chcę. I tutaj mi wywala błąd, że nie może wstawić nowej danej w polu które zawiera znak kropki. Oto mój problem. |
|
|
![]()
|
|
raz: nie tworzy się takich durnych pol.
Moze opisz co chcesz zrobic, po co ci takie pola to moze pomozemy ci to zrobic lepiej dwa: nazwy pol bierze sie takie specjalne znaki `nazwa pola`. Nie myl z apostrofem ' Czyli nie 4.10 a `4.10` Ale patrz punkt pierwszy |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że nazwy podaje sie w odwróconych apostrofach, to był przykład po polsku, a nie w SQL...
Tworzy się to, na co ma się aktualną potrzebę. Moją potrzebą jest konkretnie porządkowanie ocen wg dat. Oto przykład tabelki z dwoma ocenami w MySQL: Id | Imie | Nazwisko | Ocena1_1 | Ocena1_2 | Ocena2_1 | Ocena2_2 | Jednak powyżej widać 4 oceny. Chodzi o to, że ocena, która zawiera na końcu "_1", to ocena którą uczeń uzyskał, a ocena z "_2" to maksymalna ilość punktów, jaką mógł uzyskać. ważne: NAZWY KAŻDEJ Z TYCH DWÓCH OCEN MUSZĄ SIĘ ZE SOBĄ ZGADZAĆ. W tym wypadku nazwą pierwszej oceny jest "Ocena1", a drugiej "Ocena2". Tak jednak dziennik nie wygląda - przy ocenach muszą być daty otrzymania oceny. Dlatego zamiast nazwy "Ocena1" zmieniam nazwę na "4.10". Dalej procedura zmieniania ocen cząstkowych jest wam zapewne znana ze szkoły, tzn w każdym momencie musi być możliwość jej zmiany. Mój kod działa pięknie tylko wtedy, gdy nazwy ocen nie zawierają kropek. Nie wiem co mam jeszcze wyjaśnić |
|
|
![]()
|
|
Id | Imie | Nazwisko | Ocena1_1 | Ocena1_2 | Ocena2_1 | Ocena2_2 |data1_1|data1_2|data2_1|data2_2
I po sprawie. |
|
|
![]()
|
|
To by psuło porządek w jaki napisałem skrypt (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Wolę, żeby daty znajdowały się w nazwie pola, zresztą tak już zrobiłem tą machinę. Najwyżej będę zamiast kropek używał przecinków, bo one działają, tylko w wyświetlaniu zamienię to na kropki za pomocą jakiegoś str_replace. I chyba tak zrobię, jeśli nie da się tego ominąć. |
|
|
![]()
|
|
Cytat To by psuło porządek w jaki napisałem skrypt Chciałeś powiedziec "bałagan" w jakim napisales skrypt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Gdybyś zobaczył ten skrypcik... ahh ile go porządkowałem ;] Identycznie jak w phpMyadmin.
|
|
|
![]()
|
|
Mam nadzieję iż rozumiesz, że się z Ciebie nie naśmiewam. Chcę ci jedynie zwrócić uwagę na błąd jaki popełniłeś i w przyszłości będziesz miał to na uwadze.
A skrypcik możesz pokazać - obejrzymy, przeanalizujemy, zgłosimy uwagi, wystawimy rachunek.... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Lol jeszcze tak sie nie zestarzałem (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
Czemu nazywanie pól uważasz za błąd? |
|
|
![]()
|
|
Nazywanie pól nie uważam za blad. Uwazam za blad nadawanie dla pol nazw jako daty, które na dodatek się zmieniają... poroniony pomysł (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie tym polega baza danych.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:06 |