![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o takie coś, że jeśli w pliku tekstowym mamy np. 35 linii, to dodaje nam odpowiednio co 10 jedną nową stronę.
Dodamy coś do pliku i będzie 43 to dodaje kolejną. $mstron, ile jest maksymalnie stron (na podstawie: 10linii - 1 strona) Jak to zrobić? : <
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 3 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź ile masz linii w pliku, podziel tą liczbę przez 10 (z zaokrągleniem do góry - np. 43/10 da 5)
plik ładujesz funkcją file() do tablicy (tak jak masz teraz) i na stronie N wyświetlacz elementy z tej tablicy z zakresu (N*10-10) do N*10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomożesz ? : D Wychodzą mi ciągle liczby zmiennoprzecinkowe ^^
PS. Od wyświetlania tych stron mam już funkcję zrobioną ![]() Ten post edytował camilost 12.10.2010, 08:44:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wiesz że istnieje funkcja ceil?
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Teraz już wiem. Działa git ^^
Może while (nigdy nie używałem i nie potrafię) ^^ Ten post edytował camilost 12.10.2010, 08:44:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To zrób ceil( count($lines)/10 ) i powstawiaj pliki o różnej ilości linii a potem powiedz ile będzie to wynosiło...
EDIT: A co do "ujęcia" w linie, to chyba sobie żartujesz ![]() Strona 1: linie od 0 do 9 Strona 2: linie od 10 do 19 Strona 3: linie od 20 do 29 czyli... Tak... Wyświetlamy od ($numer strony - 1) * 10 do ($numer strony * 10) - 1 przy czym zwracamy uwagę czy nie wyskakuje żadna z wartości poza zakres. Cała "przewalenie trudna" matematyka w tym zadaniu. Przysiądź do niej bo masz naprawdę poważne braki... To błędy na poziomie logicznego myślenia, dodawania, odejmowania i mnożenia. Chyba wiesz jaki to poziom nauczania? Bo jak dla mnie początki podstawówki. Wiele lat temu w przedszkolu tego nawet już uczyli. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Cytat EDIT: A co do "ujęcia" w linie, to chyba sobie żartujesz Zwykłego porównania nie potrafisz zrobić? Zauważ jak się zmienia miejsce startu i końca, w którym wstawiasz odpowiednio start i końce divów. Chodzi Ci o to że ciągle daje w switch divy? (Jak dam poza switchem to nie będzie efekt jaki chciałem. (Każda linia ma być w osobnym divie : P Ale chodzi mi o te wyświetlanie strony - strona 2 wyświetla wyniki do dwódziestu, strona ostatnia do końca |
|
|
![]()
|
|
Opisze słowami byś sam zrobił, choć napisanie tego w php kodem jest równie krótkie...
1. Wpisujemy sobie plik do zmiennej. 2. W pętli poruszamy się po każdym wierszu. 3. Jeśli wiersz jest z zakresu [($numer strony - 1) * 10, ($numer strony * 10) - 1 ] to dokładamy mu co trzeba. To Ci wyświetli wszystkie linie z pliku i zaznaczy te, które chcesz. Jeśli chcesz wyświetlić tylko określone, bez całej reszty, to jedynie wybierasz z całego pliku wiersze z określonego przedziału. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
@EDIT Kolega z innego forum pomógł.
pzd. Ten post edytował camilost 12.10.2010, 08:42:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:29 |