![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien problem:
Moim celem jest zrobienie systemu logowania dla użytkowników. Skrypt bazuje na sesjach, i teraz. Załóżmy że moi użytkownicy mają osobne profile na adresach: www.adres.pl/user1/ - Użytkownik 1 oraz www.adres.pl/user2/ - Użytkownik 2 I teraz plik index.php dla użytkownika 1 wygląda następująco:
Plik index.php dla Użytkownika 2 wygląda podobnie, tylko że są zmienione dane logowania. I teraz mój problem. Jeżeli ktoś się zaloguje na user1 i wejdzie w adres usera2 ma dostęp do jego strony i analogicznie w drugą stronę. Jak temu zapobiec? rozumiem, że jest to spowodowane PHPSESID który jest przypisywane tylko raz. Ten post edytował Reptile ReX 5.10.2010, 19:20:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dala drugiego usera daj $_SESSION['login'] = 2;
teraz wystarczy tylko sprawdzić co w sesji siedzi i blokować odpowiednią treść Ten post edytował sazian 5.10.2010, 19:35:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o, nie pomyślałem, dzięki...
Czemu człowiek zawsze szuka najtrudniejszych rozwiązań. Ehh Czy takie zabezpieczenie sesji wystarczy?, co mógłbym jeszcze zrobić:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm. Jestem nowy i uczę się php w sposób następujący:
Szukam właśnie takich różnych funkcji, gotowych kodów, wklejam je do siebie i przerabiam i myślę co i jak i dlaczego bądź robię coś podobnego od nowa I właśnie z tym kodem mam pytanie ponieważ dołożyłem sobie opcję wyloguj po uprzednim zalogowaniu. Znaczy problem jest taki: Undefined index: ip in D:\wamp\www a chodzi o linię: if (!isset($_SESSION['logged']) && $_SESSION['ip'] != $_SERVER['REMOTE_ADDR']) { wyświetla ten błąd ale wszystko działa. I moje pytanie: - O co chodzi w tym błędzie, czemu się wyświetla. Możecie uznać mnie za głąba ale ja się naprawdę w ten sposób uczę. ~Edit: Ale kiedy wrzucam na serwer na freehost tego bledu nie ma Ten post edytował Kenpachi18 8.10.2010, 19:00:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:17 |