Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Gdzie trzymać sesje?
dareckiphp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kumpel gdzieś znalazł w mądrych książkach, że najlepiej trzymać sesje + ich zmienne w tabeli a nie w plikach (standardowo).
Dlaczego, otóż podobno jest to zalecane w systemach typu Linux i jest znacznie szybsze, nie mówiąc nic już o super bezpieczeństwie.
Jakie macie na ten temat zdanie bo ja zgłupiałem. Gdzie najlepiej trzymać zmienne sesyjne i sesje, w plikach czy w tabeli np. mysql?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Bora

Grupa: Zarejestrowani

-----

jest to obojętne i taksamo bezpieczne.
Co do prędkości pliki są zawsze troszke szybsze (ale jest to tak mała różnica że wrecz nieodczuwalna). przechowywanie w bazie mysql pozwala np na dodawanie pól do tabeli albo liczenie osób online. Wybór zależy od ciebie , a używając plików działa tak samo sprawnie wiec jeżeli nie potrzebujesz jakiś dodatkowych opcji zostań przy plikach.
+Quote Post
Bakus

Administrator serwera

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Wedle mnie znacznie szybciej będzie napisać i obsłużyć sesje w mysql'u... Nio bo wyobraśmy sobie chociażby, że stronę odwiedza naraz kilkunastu userów, którzy przechowują kilkanaście sporawych zmiennych w sesji...
Już w tym momencie system zaczyna działać wolno...
Chociaż największym błędem było by przechowywanie wszystkich sesji w jednym pliku... ja np. nie wyobrażan sobie takiego rozwiązania...
Mówiąc krótko i zwięźle... jestem jak najbardziej za mysql'em... o ile rzecz jasna wykorzystanie mechanizmów php nie wchodzi w drogę... (w końcu po co wyważać otwarte drzwi... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) )
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:29