Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> wysokość vat w php i mysql
elwierka

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Muszę zrobić w bazie danych tabelę 'stawka_vat', a dane z niej będę wykorzystywała przy przeliczaniu wartości zamówień, pobierając odpowiednią stawkę vat z bazy danych. Nie byłoby problemu, gdybym zakładała, że wszystkie stawki podatkowe będą liczbami....ale....

Jest przecież możliwość zwolnienia z podatku i wtedy zamiast liczby, pole musi przyjąć jakąś wartość, np..ZW.

Póki co, z tego powodu w tabeli stawka_vat, utworzyłam kolumnę wysokosc_vat typu char(2) - może przyjmować wartości tylko cyfr lub 'zw' - już sobie napisałam skrypcik sprawdzający poprawność wprowadzonych danych.

Pytanie tylko, czy wartości te mogę później wykorzystać do obliczeń - np. jest zamówienie, zamawia się określoną ilość produktów, ilość, no i wartość brutto liczona jest na podstawie wartości netto , ilości i stawki VAT.

Czy prawidłowo będzie to zrobione przez rzutowanie typów na integer?

Dzięki za odp.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
phpion

Grupa: Moderatorzy

Możesz rzutować ciąg znaków na liczbę. Osobiście jednak zrobiłbym to na polu SMALLINT. Stawki wpisujesz jako liczby, natomiast ZW wpisujesz jako NULL. Podczas obliczania wartości z uwzględnieniem stawki VAT używasz IFNULL podstawiając 0 zamiast NULL (do obliczeń).

Ten post edytował phpion 4.10.2010, 14:41:46
+Quote Post
webdice

Developer

Grupa: Moderatorzy

Czy zwolnienie z watu nie jest równe stawce zero?
+Quote Post
elwierka

-----

podobno właśnie nie jest...w każdym programie do fakturowania mam stawkę 0 i stawkę ZW
+Quote Post
fander

-----

Witam

To jaki problem możesz stworzyć tą tabelkę z polami nazwa VARCHAR(10) oraz vartosc INT(2). Stawka ZW ma wartość = 0.

Cytat
podobno właśnie nie jest...w każdym programie do fakturowania mam stawkę 0 i stawkę ZW

No tak ale to jest dla księgowej nie dla ciebie bo inaczej się rozlicza zwolnioną niż 0.

Ten post edytował fander 4.10.2010, 15:08:41
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.09.2025 - 03:16