![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najchętniej to w takim momentach był zrobił to: (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Mam zapytanie i baze, niby wszystko ok, ale wykonuje sie troche długo bo baza produktów troche w EroBAY urosła... Zapytanie jest z wyszukiwarki, a konkretnie przyporządkowuje kategorie produktów względem znalezionych w bazie danych... Oto query:
Problem znajduje się w subzapytaniu zwracającym wartość licznik, a konkretnie w kolejnym zagnierzdzeniu które wpisuje do IN podkategorie.. Może ktoś ma jakiś fajny pomysł jak to ugryźć... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę to drzewko kategorii jest zrobione w "sprytny" sposób przez zapisanie ID w stringu ( "2.34.232.3422" ). Nazwanie kolumny CAT_Ip i oddzielanie liczb kropkami nie sprawia, że rozwiązanie jest bardziej profesjonalne, równie dobrze można oddzielać je przecinkami.
Taką strukturę stosują ludzie, którym bardziej zależy na łatwości zapisania zapytania ( WHERE ip LIKE id + '.%' ) niż na wydajności - czyli masz to co chciałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Najlepsze rozwiązanie to google -> mysql category tree, przeanalizować kilka rozwiązań, wybrać najlepsze, przerobić strukturę bazy. Rozwiązania doraźne: Widzę, że w podzapytaniu zakładasz, że CAT_Id jest zawsze na początku CAT_Ip. Może da się to wykorzystać, wstawić jakąś dodatkową kolumnę do tabeli categories z powtórzonymi danymi, zamienić skorelowane podzapytanie na JOINa, cokolwiek. Tylko najpierw muszę wiedzieć co jest w kolumnie CAT_Ip. A dokładnie to ID której kategorii jest na samym początku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CAT_Ip to tz. IP kategorii :-)
w takim formacie jak to napisałeś ;> właśnie pomyślałem o tym że do każdej kategorii mogę dodać pole (jak wspomniałeś) i tam zapisać wszystkie dzieci i dzieci, dzieci jakiejś kategorii Przeanalizowałem kilka metod na robienie drzewa IP. Powyższa metoda została wykorzystana na www.erobay.pl - więc wiadome do czego to ma być. W/g waszego doświadczenia jaka struktura drzewa kategorii może być najbardziej optymalna? Ten post edytował sniver 29.09.2010, 11:28:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Taką strukturę stosują ludzie, którym bardziej zależy na łatwości zapisania zapytania ( WHERE ip LIKE id + '.%' ) niż na wydajności - nie sądzę. Pokaż mi bardziej wydajną metodę pozwalającą pobierać, przenosić, usuwać wybrane gałęzie. Poza tym pola "IP" czy depth dodawane są pomocniczo właśnie w tym celu.Proponuję zrobić explain i utworzyć odpowiednie indeksy, powinno pomóc. Jeżeli problemem jest rozmiar drzewa to można je podzielić na kilka mniejszych. P.S. > Możesz też poeksperymentować z modelem nested set, ale jak patrzę na te pętle w zapytaniach to nie wiem, czy to będzie wygodne i wydajne... |
|
|
![]()
|
|
Dodałem dodatkowe pole. Pole o dzwięcznej nazwie "Collection" - a konkretnie CAT_Collection, czyli zbiór :-)
Każda z kategorii ma swoje dzieci (a dzieci mają dzieci). System każdorazowo musi odpytywać bazę o to które to dzieci należą do danej kategorii, w tym fragmencie:
Powyższe rozwiązanie zamieniłem na dodanie informacji o spisie kategorii do pola: 'CAT_Collection', a w nim informacje w stylu 5, 94, 115, 116 Teraz gotowy zbiór potomków wpisuję do tego warunku i wygląda tak: (`p`.`CAT_Id` IN (`c`.`CAT_Collection`)) - różnica w działaniu? Piorunująca :] Czy to dobre czy nie - dam znać za tydzień jak przybędzie odwiedzających i baza produktów sie zwiększy na EroBAY.pl :-) Ten post edytował sniver 1.10.2010, 12:20:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:54 |