Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kilka pytań poczatkujacego
LucasZET

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie bylem pewien gdzie zamiescic wiec zamieszcze tu; ewentualnie admin przeniesie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

1. Czasami w roznych przegladarkach strona wyglada zupelnie roznie, jaki macie na to sposob, czy sa jakies programy ktore pokaza mi jak bedzie wygladac strona w roznych przegladarkach i w roznych rozdzielczosciach ?

2. Potrzebuje zrobic osobna strone na ktora dostep bedzie mial tylko administrator, ktory po zalogowaniu bedzie mial formularz np: Imie, Nazwisko, Wiek, Zdjecie i po za twierdzeniu tego - to wyskoczy na stronie - niestety w php jestem jeszcze za słaby zeby moc samemu to zrobic - wiec moze ktos pomoze albo ma takie cos to bym ewentualnie dane zmienił ?

3. Wiecej pytan nie pamietam ale to bedzie moj watek i tu bede zamieszczac wszystkie moje pytania.

Ten post edytował LucasZET 25.09.2010, 13:49:44
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
lord2105

-----

Cytat
1. Czasami w roznych przegladarkach strona wyglada zupelnie roznie, jaki macie na to sposob, czy sa jakies programy ktore pokaza mi jak bedzie wygladac strona w roznych przegladarkach i w roznych rozdzielczosciach ?

Dobra znajomość CSS to podstawa do sukcesu np pisząc padding: 10px 0 0 0; popełniasz błąd powinno być padding: 10px 0px 0px 0px; itd. Jeżeli chodzi o testy to polecam walidator W3C http://validator.w3.org/

Cytat
2. Potrzebuje zrobic osobna strone na ktora dostep bedzie mial tylko administrator, ktory po zalogowaniu bedzie mial formularz np: Imie, Nazwisko, Wiek, Zdjecie i po za twierdzeniu tego - to wyskoczy na stronie - niestety w php jestem jeszcze za słaby zeby moc samemu to zrobic - wiec moze ktos pomorze albo ma takie cos to bym ewentualnie dane zmienił ?

A na zabezpieczenie stronki jak na początek(jeżli twój serwer obsługuje pliki .htaccess) Strona na hasło

A i tak btw. polecam przenieść do Przedszkola (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam

Ten post edytował lord2105 25.09.2010, 13:33:42
+Quote Post
Damonsson

-----

1. Są różne strony które niby oddają, wygląd pod różnymi przeglądarkami i systemami. Jednak najlepiej chyba ściągnąć podstawowe przeglądarki i samemu sobie stwierdzić na żywo. Dobrze napisany kod, nie potrzebuje wielkich modyfikacji pod różne przeglądarki.

2. Pomorze- fajne okolice. Pewnie google ma jakieś gotowce tego typu. Pewnie jak przejrzysz kilka różnych CMSów, to znajdziesz coś co Ci odpowiada. Bo nie do końca i tak rozumiem o co Ci chodzi z tymi danymi i co ma się wyświetlać.

3. A nie będzie, bo ja Ci go kradnę teraz i też jest mój (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

@lord2105 Ja bym napisał "padding 10px 0px;". Popełniłem błąd? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował Damonsson 25.09.2010, 13:36:44
+Quote Post
bim2

-----

Cytat(Damonsson @ 25.09.2010, 14:34:00 ) *
@lord2105 Ja bym napisał "padding 10px 0px;". Popełniłem błąd? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Tak. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Crozin

-----

Cytat
np pisząc padding: 10px 0 0 0; popełniasz błąd powinno być padding: 10px 0px 0px 0px; itd.
Bzdura! Zero (bez jednostki) jest jak najbardziej poprawnym zapisem.
Cytat
wiec moze ktos pomorze
Niestety, Małopolska.
+Quote Post
lord2105

-----

Heh (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) raczej:
  1. padding-top:10px;

W zupełności wystarczy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Cytat
Bzdura! Zero (bez jednostki) jest jak najbardziej poprawnym zapisem.

Podałem mu tylko przykład, chyba lepiej, ze zacznie uczyć się dopisywać px wszędzie nawet przy 0 wejdzie mu to w krew...

Ten post edytował lord2105 25.09.2010, 13:46:04
+Quote Post
Crozin

-----

Zapis: padding-top: 10px;, a zapis: padding: 10px 0 0 0; to dwa zupełnie różne zapisy, które działają w inny sposób.
+Quote Post
Damonsson

-----

Aaa racja, mój błąd, chodzi tylko o górny margines. Sam sobie dopisałem, że chodzi też o dolny. Cofam w takim razie moje pytanie ;P

@Crozin: A takie zapisy:

padding-top: 10px;
padding-right: 0px;
padding-bottom: 0px;
padding-left: 0px;

VS

padding: 10px 0px 0px 0px;

Różnią się czymś? Jeśli tak to czym?

Ten post edytował Damonsson 25.09.2010, 13:50:10
+Quote Post
lord2105

-----

Działają w inny sposób, ale efekt dają ten sam.
+Quote Post
LucasZET

-----

Ups (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wstyd ale juz zmienilem i pomorza nie ma (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (impreza piatkowa - jeszcze spie).

(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Wicepsik

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Cytat(Damonsson @ 25.09.2010, 14:46:25 ) *

Drugi sposób to mniej kodu, efekt tak sam
+Quote Post
Crozin

-----

Cytat
padding-top: 10px;
padding-right: 0px;
padding-bottom: 0px;
padding-left: 0px;

VS

padding: 10px 0px 0px 0px;

Nie. Takie zapisy są równoznaczne.
Cytat
Działają w inny sposób, ale efekt dają ten sam.
Nie, dają inny efekt. Wersja z padding ustawi Ci górny na 10 pikseli, a resztę wyzeruje. Wersja z padding-top jedynie ustawi Ci górny. Widać różnicę?
+Quote Post
lord2105

-----

Chodziło mi o to, że są inaczej odbierane przez przeglądarkę, ale tak jak napisałeś różnicy w efekcie nie będzie żadnej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Damonsson

-----

No to już się uspokoiłem, bo myślałem, że coś nie tak z moim myśleniem. I wstyd by był tylko.

A co do jeszcze poprzedniej wersji to chyba:

Padding: 10px 0 0;
też ustawi tylko 10px od góry, 0 z obydwu boków ("obydwu boków" lol), 0 z dołu.
+Quote Post
lord2105

-----

teoretycznie tak, ale po co pisać te zera (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) hehehe

To tak jak by potęgować 1 w nieskończoność - zawsze wynik będzie ten sam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował lord2105 25.09.2010, 14:02:04
+Quote Post
Crozin

-----

Dla tych co nie uważali na lekcjach, jak było mówione co oznacza to C w nazwie CSS:

1. http://jsfiddle.net/99Zav/1/
2. http://jsfiddle.net/4NE3n/

Ten sam efekt? No nie bardzo.
+Quote Post
devnul

-----

Cytat
Chodziło mi o to, że są inaczej odbierane przez przeglądarkę, ale tak jak napisałeś różnicy w efekcie nie będzie żadnej

są odbierane dokładnie tak samo - ustawiają padding z tym że albo ustawiają go zbiorczo/grupami albo dla konkretnej krawędzi.
Cytat
Podałem mu tylko przykład, chyba lepiej, ze zacznie uczyć się dopisywać px wszędzie nawet przy 0 wejdzie mu to w krew...

nie, px to nie jest jedyna jednostka dlatego nie lepiej jak wszędzie będzie wstawiał px, a nawet gorzej

@lord2105: Proponuję Ci przestać bzdury wypisywać, próbujesz uczyć innych tematu którego najwyraźniej sam nie znasz/nie rozumiesz, najpierw się doucz a później rób za eksperta

Cytat
impreza piatkowa - jeszcze spie

Wake up Neo
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

~lord2105 poucz się CSS bo to co piszesz jest śmieszne.
Niestety śmieszne w pierwszej chwili, po chwili zastanowienia robi się przykre bo wychowujesz kolejne pokolenie niedouczonych "developerów".
+Quote Post
LucasZET

-----

OSTATNIA CZESC

Dodawanie newsów, myslalem o kilku rozwiazaniach:

1. Zrobić osobna strone dla admina i zeby po zalogowaniu otworzył mu sie "formularz", admin wypelni formularz i po zaakceptowaniu news zostanie dodany na strone - PHP niestety nie potrafie zrobić jeszcze takich rzeczy.

2. Kazdy news w osobnym pliku html z kolejną numeracja ktory doda sie automatycznie news pod newsem ?

3. Jakis inny pomysl - no i jakis tutorial, ewentualnie wytłumaczyc (tak jak dla prostego chłopa) jak to zrobic ?
+Quote Post
gigzorr

-----

logowanie+baza danych(tabela usery i zrobic jednego admina i sprawdzac potem) lub na zmiennych jesli ma byc jeden user tzn w zmiennych trzymac username/password admina.
dodawanie newsow = insert +flirtowanie danych przy dodawaniu i sprawdzanie czy pola nie sa puste np (!$zmienna albo funkcja empty).
ps. jak to ma byc admin to poco akceptacja newsow?jesli z akceptacja musi byc to robisz pole w tabeli newsy np: tytul,tresc,autor,data_dodania,czy_zaakceptowany(ustawiasz domyslnie 0) i potem przy wyswietlaniu zapytaniem(select) wyswietlasz tylko te , które spelniaja warunek i maja 1.
pager(pagination,paginacja) - news jeden pod drugim , ograniczona ilosc newsow na stronie

Ten post edytował gigzorr 3.10.2010, 14:31:00
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.09.2025 - 10:16