![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bylem pewien gdzie zamiescic wiec zamieszcze tu; ewentualnie admin przeniesie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
1. Czasami w roznych przegladarkach strona wyglada zupelnie roznie, jaki macie na to sposob, czy sa jakies programy ktore pokaza mi jak bedzie wygladac strona w roznych przegladarkach i w roznych rozdzielczosciach ? 2. Potrzebuje zrobic osobna strone na ktora dostep bedzie mial tylko administrator, ktory po zalogowaniu bedzie mial formularz np: Imie, Nazwisko, Wiek, Zdjecie i po za twierdzeniu tego - to wyskoczy na stronie - niestety w php jestem jeszcze za słaby zeby moc samemu to zrobic - wiec moze ktos pomoze albo ma takie cos to bym ewentualnie dane zmienił ? 3. Wiecej pytan nie pamietam ale to bedzie moj watek i tu bede zamieszczac wszystkie moje pytania. Ten post edytował LucasZET 25.09.2010, 13:49:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. Czasami w roznych przegladarkach strona wyglada zupelnie roznie, jaki macie na to sposob, czy sa jakies programy ktore pokaza mi jak bedzie wygladac strona w roznych przegladarkach i w roznych rozdzielczosciach ? Dobra znajomość CSS to podstawa do sukcesu np pisząc padding: 10px 0 0 0; popełniasz błąd powinno być padding: 10px 0px 0px 0px; itd. Jeżeli chodzi o testy to polecam walidator W3C http://validator.w3.org/ Cytat 2. Potrzebuje zrobic osobna strone na ktora dostep bedzie mial tylko administrator, ktory po zalogowaniu bedzie mial formularz np: Imie, Nazwisko, Wiek, Zdjecie i po za twierdzeniu tego - to wyskoczy na stronie - niestety w php jestem jeszcze za słaby zeby moc samemu to zrobic - wiec moze ktos pomorze albo ma takie cos to bym ewentualnie dane zmienił ? A na zabezpieczenie stronki jak na początek(jeżli twój serwer obsługuje pliki .htaccess) Strona na hasło A i tak btw. polecam przenieść do Przedszkola (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Ten post edytował lord2105 25.09.2010, 13:33:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Są różne strony które niby oddają, wygląd pod różnymi przeglądarkami i systemami. Jednak najlepiej chyba ściągnąć podstawowe przeglądarki i samemu sobie stwierdzić na żywo. Dobrze napisany kod, nie potrzebuje wielkich modyfikacji pod różne przeglądarki.
2. Pomorze- fajne okolice. Pewnie google ma jakieś gotowce tego typu. Pewnie jak przejrzysz kilka różnych CMSów, to znajdziesz coś co Ci odpowiada. Bo nie do końca i tak rozumiem o co Ci chodzi z tymi danymi i co ma się wyświetlać. 3. A nie będzie, bo ja Ci go kradnę teraz i też jest mój (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) @lord2105 Ja bym napisał "padding 10px 0px;". Popełniłem błąd? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Damonsson 25.09.2010, 13:36:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lord2105 Ja bym napisał "padding 10px 0px;". Popełniłem błąd? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Tak. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat np pisząc padding: 10px 0 0 0; popełniasz błąd powinno być padding: 10px 0px 0px 0px; itd. Bzdura! Zero (bez jednostki) jest jak najbardziej poprawnym zapisem.Cytat wiec moze ktos pomorze Niestety, Małopolska.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) raczej:
W zupełności wystarczy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat Bzdura! Zero (bez jednostki) jest jak najbardziej poprawnym zapisem. Podałem mu tylko przykład, chyba lepiej, ze zacznie uczyć się dopisywać px wszędzie nawet przy 0 wejdzie mu to w krew... Ten post edytował lord2105 25.09.2010, 13:46:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapis: padding-top: 10px;, a zapis: padding: 10px 0 0 0; to dwa zupełnie różne zapisy, które działają w inny sposób.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aaa racja, mój błąd, chodzi tylko o górny margines. Sam sobie dopisałem, że chodzi też o dolny. Cofam w takim razie moje pytanie ;P
@Crozin: A takie zapisy: padding-top: 10px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; VS padding: 10px 0px 0px 0px; Różnią się czymś? Jeśli tak to czym? Ten post edytował Damonsson 25.09.2010, 13:50:10 |
|
|
![]()
|
|
Działają w inny sposób, ale efekt dają ten sam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ups (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wstyd ale juz zmienilem i pomorza nie ma (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (impreza piatkowa - jeszcze spie).
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat padding-top: 10px; Nie. Takie zapisy są równoznaczne.padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; VS padding: 10px 0px 0px 0px; Różnią się czymś? Jeśli tak to czym? Cytat Działają w inny sposób, ale efekt dają ten sam. Nie, dają inny efekt. Wersja z padding ustawi Ci górny na 10 pikseli, a resztę wyzeruje. Wersja z padding-top jedynie ustawi Ci górny. Widać różnicę?
|
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi o to, że są inaczej odbierane przez przeglądarkę, ale tak jak napisałeś różnicy w efekcie nie będzie żadnej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
No to już się uspokoiłem, bo myślałem, że coś nie tak z moim myśleniem. I wstyd by był tylko.
A co do jeszcze poprzedniej wersji to chyba: Padding: 10px 0 0; też ustawi tylko 10px od góry, 0 z obydwu boków ("obydwu boków" lol), 0 z dołu. |
|
|
![]()
|
|
teoretycznie tak, ale po co pisać te zera (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) hehehe
To tak jak by potęgować 1 w nieskończoność - zawsze wynik będzie ten sam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował lord2105 25.09.2010, 14:02:04 |
|
|
![]()
|
|
Dla tych co nie uważali na lekcjach, jak było mówione co oznacza to C w nazwie CSS:
1. http://jsfiddle.net/99Zav/1/ 2. http://jsfiddle.net/4NE3n/ Ten sam efekt? No nie bardzo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chodziło mi o to, że są inaczej odbierane przez przeglądarkę, ale tak jak napisałeś różnicy w efekcie nie będzie żadnej są odbierane dokładnie tak samo - ustawiają padding z tym że albo ustawiają go zbiorczo/grupami albo dla konkretnej krawędzi. Cytat Podałem mu tylko przykład, chyba lepiej, ze zacznie uczyć się dopisywać px wszędzie nawet przy 0 wejdzie mu to w krew... nie, px to nie jest jedyna jednostka dlatego nie lepiej jak wszędzie będzie wstawiał px, a nawet gorzej @lord2105: Proponuję Ci przestać bzdury wypisywać, próbujesz uczyć innych tematu którego najwyraźniej sam nie znasz/nie rozumiesz, najpierw się doucz a później rób za eksperta Cytat impreza piatkowa - jeszcze spie Wake up Neo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~lord2105 poucz się CSS bo to co piszesz jest śmieszne.
Niestety śmieszne w pierwszej chwili, po chwili zastanowienia robi się przykre bo wychowujesz kolejne pokolenie niedouczonych "developerów". |
|
|
![]()
|
|
OSTATNIA CZESC
Dodawanie newsów, myslalem o kilku rozwiazaniach: 1. Zrobić osobna strone dla admina i zeby po zalogowaniu otworzył mu sie "formularz", admin wypelni formularz i po zaakceptowaniu news zostanie dodany na strone - PHP niestety nie potrafie zrobić jeszcze takich rzeczy. 2. Kazdy news w osobnym pliku html z kolejną numeracja ktory doda sie automatycznie news pod newsem ? 3. Jakis inny pomysl - no i jakis tutorial, ewentualnie wytłumaczyc (tak jak dla prostego chłopa) jak to zrobic ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
logowanie+baza danych(tabela usery i zrobic jednego admina i sprawdzac potem) lub na zmiennych jesli ma byc jeden user tzn w zmiennych trzymac username/password admina.
dodawanie newsow = insert +flirtowanie danych przy dodawaniu i sprawdzanie czy pola nie sa puste np (!$zmienna albo funkcja empty). ps. jak to ma byc admin to poco akceptacja newsow?jesli z akceptacja musi byc to robisz pole w tabeli newsy np: tytul,tresc,autor,data_dodania,czy_zaakceptowany(ustawiasz domyslnie 0) i potem przy wyswietlaniu zapytaniem(select) wyswietlasz tylko te , które spelniaja warunek i maja 1. pager(pagination,paginacja) - news jeden pod drugim , ograniczona ilosc newsow na stronie Ten post edytował gigzorr 3.10.2010, 14:31:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 10:16 |