![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki przyklad z symfony
moglby ktos wytlumaczyc jak to dziala? tzn wiem ze przerabia na stringa, ale co konkretnie robi to Kod %s at %s (%s) ? czemu po prostu nie moglo by byc samego return $this->getPosition(); i tak dla kazdego? pewnie tak, zeby mniej pisac, ale moglby ktos wytlumaczyc dzialanie tego wzorca? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 5 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Wołów/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasada działania jest bardzo prosta. Całość jest opisana pięknie tutaj: sprintf.
A po chłopsku tłumacząc. Sprintf służy do zwracania ciągu znaków o określonym formatowaniu. W tym wypadku zwrócony zostanie np: 'Pozycja at Firma (lokalizacja)'. Alternatywą tej funkcji było by: Z tymi nawiasami, kropkami itd. oszaleć można, a i tak ich mało (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Definitywnie sprintf jest wygodniejsze i przejrzystsze. Pomogłem choć troszkę? Ten post edytował essey 24.09.2010, 23:23:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 18:41 |