![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 6 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowa struktura:
ID, imie, wiek 1 Jan 24 2 Maria 45 Chciałbym wyswietlic najwyzszy wiek i zarazem imie przyporządkowane temu wiekowi. Czyli w tym przypadku 45 i imie Maria. Próbowałem zrobić to tak, ale nie chce działać.
Pojawia się błąd: "Próba wykonania kwerendy, która nie zawiera podanego wyrażenia 'imie' jako elementu funkcji agregującej." Jakby się zastanowić to logiczne, ale jak rozwiązać ten problem ? jak wyszukac maksymalna wartosc i zwrocic poszczegolne pola rekordu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Order by + limit 1?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 6 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak też się da, ale powiedzmy, że jest taka sytacja
ID Imie Wiek Plec 1 Jan 24 M 2 Maria 45 K i chce uzyc dwoch zapytan i zwrocic w jednym pliku czyli cos takiego:
Czyli zwrocic najstarsza kobiete i najstarszego mężczyznę. strkutura pliku po zapytaniu miala by wygladac tak: Imie wiek cos jakiswiek cos2 jakiswiek2 ale takie cos wywali blad i nie wiem jak to obejsc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Niestety takie coś wywala błąd. Problemem jest LIMIT 1 bo gdy to usune działa, ale oczywiscie pokazuje wtedy wszystkie a Ja chce tylko jeden dla kazdego warunku.
Błąd: "Błąd składniowy w klauzuli ORDER BY" Z tym sobie poradzilem trzeba dac SELECT TOP 1, ale jak zrobie tak:
To to pierwsze zwroci poprawnie a dla drugiego wybierze pierwszy rekord z bazy jak zamienia zapytania to dzieje sie tak samo czyli zawsze dla pierwszego wybiera prawidlowo a dla drugiego pierwsze zapytanie z bazy. dlaczego ? Ten post edytował attimo 23.09.2010, 16:49:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uhh, sorry nie zauważyłem że temat w dziale Access. A nie możesz tego zwyczajnie rozbić na 2 zapytania?
|
|
|
![]()
|
|
Tylko jeśli chciałbym potem wyeksportować to do Excel-a zeby oba wyniki zapytan byly w jednym pliku czyli pierwszy zwroci najstarsza kobiete a drugi mezczyzne to jak to skleic do jednego pliku by bylo:
imie wiek imie mezczyzny wiek imie kobiety wiek Chodzi o zadanie maturalne zadanie 6. trzeba podac w tym przyapdku imiona dzieci o najwyzszym wzroscie ale to tak samo jak z wiekiem i nie wiem, ale chyba trzeba to zrobic w jednym choc moge sie mylic. Arkusz |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To nie pomogło niestety.
Wymyśliłem coś takiego, ale to działa poprawnie tylko dla pierwszego zapytania a w przypadku drugiego wybiera pierwszy rekord w tabeli a moim zdaniem powinien tez wynik swoich dzialan posortowac i wysiwetlic maxa a tak nie robi. Ktoś wie dlaczego ?
Może komuś się przyda: kwarenda1:
kwarenda2:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:46 |