![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z CSS. Robię sobie stronkę, pewien panel. Strona wygląda tak:
- na górze logo; width: 100%; height: 87px; - teraz niżej jest menu po lewej; width: 200px; height: 100%; - obok menu - po prawej stronie jest miejsce na treść Problem w tym, że strona jest biała, a menu ma tło niebieskie i ten div z menu nie dochodzi do końca strony - dół ekranu. W internecie wyczytałem, że to dlatego, że nie została nadana wartość dla rodzica, czyli: Kod html, body { height: 100%; } Jak to zrobiłem na próbe bez loga - zakomentowałem w htmlu DIV z logiem, to menu było super idealnie rozciągnięte, czyli od samej góry, aż po dolną krawędź ekranu. Jednak gdy odkomentowałem DIV z logiem, to menu miało wysokość strony + te 87px co ma logo, czyli ponad stronę - pojawia się suwak. Słyszałem, że można zrobić to w JS, tzn pobrać wysokość ekranu, potem sobie od tego odejmę wysokość diva z logiem (87px) i dostanę wysokość diva z menu. Ale może można to zrobić w samym CSSie? Fragment mojego kodu CSS: Kod html, body { margin: 0; padding: 0; height: 100%; } #logo { background-image: url('grafika/logo.jpg'); width: 100%; height: 87px; } #menu { background-color: #6F86F2; width: 200px; height: auto; margin: 0px; float: left; } A tu kod główny strony: Kod <body>
<div id="logo"> </div> <div id="menu"> <?php include('menu.php'); ?> </div> <div id="screen">Tutaj treść</div> </body> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic to nie dało, a jak dałem position: absolute to o dziwo zadziałało. W każdym bądź razie dzięki. Z mojej strony to wszystko na ten temat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stfu - sorry, my bad, oczywiście chodziło mi o position:fixed, przy absolute też będzie działać ale nie do końca tak samo (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:33 |