![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na początku zaznaczę, że przeszukałem już chyba całe Google i nie byłem w stanie odnaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Pisanie nowego posta jest dla mnie ostatecznością, jednak nie mam wyboru.
Otóż mój problem wygląda następująco: W swojej bazie danych posiadam tabelę o nazwie "days". Tabela ta składa się z następujących kolumn (przykład): [day] [1] [2] [3] Wyobraźmy sobię iż posiadam w niej wiersz, posiadający następujące wartości (kolejno): [17092010] [0] [0] [0] Liczbę 17092010 przechowuję w zmiennej . Teraz (przykład): chcę wstawić do tego własnie wiersza, do kolumny, której nazwę pobieram ze zmiennej wartość zmiennej . Piszę więc następujący kod:
Jednak nic się w bazie nie dzieje. Na 100% jestem połączony, na 100% baza jest wybrana odpowiednio. Więc... Co robię źle? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze w zapytaniu które zaprezentowałeś masz błąd. Brak cudzysłowu na końcu.
Po drugie zapewne zarówno $d jak i kolumna day są typu int, więc umieszczasz je w sql bez ' na końcu, po znaku równości, czyli po prostu day = $d. Po trzecie INSERT INTO służy do dodawania do bazy nowych wierszy. Jeśli chcesz edytować istniejący już wiersz, użyj UPDATE. Tak by to wyglądało jeśli kolumny $col oraz day są typu int. Jeśli to stringi (co w przypadku id jest bez sensu) pododawaj '.
Ten post edytował sadistic_son 10.09.2010, 00:02:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuję za poważne potraktowanie i trafne rozwiązanie!
Teraz wszystko działa jak należy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:36 |