![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwa pytanka. W jaki sposób mam zrobic zeby licznik ktory działa na jednej podstronie po przejsciu usera na inna podstronę stale działał a po kolejnym wejsciu przedstawiał dalszy ciąg odliczania a nie zaczynał od nowa?
i drugie pytanie jak można sklekocic odliczac od jakiejs wartości do zera w php? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o sesjach:
http://pl.php.net/manual/en/book.session.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To drugie pytanie:
Możesz to zrobić w pętli for:
Liczbę początkową 100 możesz zastąpić oczywiście zmienną pobraną z byle formularza przez $_POST. Wtedy dodajesz przed PHP formularz tak: A w warunku pętli dajesz to:
Ten post edytował Mostrom 9.09.2010, 21:25:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o sesjach: http://pl.php.net/manual/en/book.session.php a jakos bardziej mnie możesz nakierunkowac sesje jako takie mam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na każdej stronie, na początku:
A do liczenia (też na każdej stroni):
I liczy:) |
|
|
![]()
|
|
a to odliczanie to od 10 do 1 ale w sekundach zeby czas się sam zmianił na stronie a nie trzeba było go odświeżać c chwile
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odliczanie robisz JSem po stronie użytkownika. Po stronie php zapisujesz wartość time() w sesji. Jeśli ustalisz sobie interwał 60s to sprawdzasz czy różnica time() - czas zapisany w sesji jest większa lub równa 60. Jeśli nie to pobierasz aktualną różnicę i wysyłasz jako ilość sekund którą należy odjąć od stanu podstawowego timera w JS. W innym wypadku masz pewność że interwał został osiągnięty więc możesz wykonać jakąś tam akcję i zresetować timer (usuwając zawartość time w sesji).
Przydatne linki: setInterval, setTimeout time() w PHP Ten post edytował everth 10.09.2010, 06:04:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:53 |