![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów czy ktoś z was miał doświadczenie zakupu PC na allegro , głównie może zachęcić cena czy na pewno warto może ktoś tu z forumowiczów zakupywał PC proszę o opinie i sugestie .
Może ktoś widział gdzieś jakąś dobrą ofertę PC potrzebuję sprzętu który będzie wydajny głównie potrzebuję to grafiki , i programowania . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
1/3 ceny komputera złożonego na allegro to robocizna. 2/3 to cena podzespołów. Najlepiej kupić podzespoły w sklepie i złożyć samemu komputer. Będzie tańszy, wydajniejszy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mike dobra sugestia tak popatrzyłem na oferty na allegro i mi się wydaję że nie warto się w to bawić komuś zlecać składanie pc a jeśli chodzi o składanie samemu sprzętu to odpada
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca, komputronik ma na przykład na stronie konfigurator, który powie nam jeśli dobraliśmy sobie jakieś nie działające ze sobą podzespoły. No ale jakąś tam wiedzę jeśli chodzi o składanie komputera trzeba mieć, choćby podstawową.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Z zakupem na allegro zastanawia mnie jedno: jak wygląda sprawa gwarancji i ewentualnie niezgodności towaru z umową. Jeżeli nie kupujesz od sklepu handlującego na allegro, to gwarancja jest raczej na podzespoły. Jak coś się zacznie "psuć" to potrzebna Ci będzie diagnoza co się psuje, wyciąganie części i dopiero egzekwowanie gwarancji. Kupując w sklepie/od sklepu, możesz otrzymać gwarancję na "cały komputer" (plomby będą pewnie gratis
![]() Jak kupujesz np. monitor z gwarancją door-to-door to nie ma to znaczenia, bo i tak wadliwy sprzęt odbierze od Ciebie kurier i zostawi sprawny - a to wszystko na koszt właściciela serwisu. @Blame - ale taki konfigurator sprawdzi tylko czy części do siebie "pasują", całą odpowiedzialność na wydajność takiego sprzętu zrzuci natomiast na Ciebie ![]() I jeszcze jedna rzecz: kupując zestaw w np. Komputroniku dostajesz Windowsa gratis - jak składasz sprzęt musisz go sobie kupić. Chyba, że nie interesuje Cię Windows ![]() Ten post edytował Daiquiri 4.09.2010, 15:15:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Daiquiri - No ale wydaje mi się, że jak ktoś się bierze za kupno komputera, czy w ogóle czegokolwiek to zbiera informacje na temat jego podzespołów, części itp. a nie kupuje go dlatego bo koleś ze sklepu powiedział mu że jest dobry i w ogóle imba
![]() -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Przecież są ludzie, którzy się sprzętem nie interesują czy nie posiadają wiedzy na ten temat i co za tym idzie kupują ten który sprzedawca zachwalał jako "imbający"
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzisiaj wystarczy tylko oszacować moc zasilacza pod komponenty + dobrać procesor pod płytę. Wszystko się zestandaryzowało - wszędzie PCIE, SATA - nawet z procesorami nie ma takich problemów jak kiedyś (ustawianie napięć). Jak człowiek sobie przypomni jakie były cyrki z kartami ISA gdzie trzeba było za pomocą zworek rozgryzać które przerwania się nie gryzą i działają
![]() @DOWN: Drogie/tanie kwestia względna. Jak nie walisz młotkiem i sypiesz śrubkami gdzie popadnie to masz małe szanse coś zepsuć. Kiedyś człowiek dziesięć razy się modlił czy dobrze włożył wtyczkę zasilacza do płyty głównej (w płytach AT można ją było wsadzić na dwa sposoby). Ten post edytował everth 4.09.2010, 22:06:00 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 1 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale drogie są teraz te klocki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja kupowalem na allegro pc , jakis rok temu 1k ++ , jak kupujesz cos droższego to wybieraj zaplate przy odbiorze +kurier , jak nie ma takiej opcji , to bye , a jak ci przywioza , to mozesz zerknac co i jak, czy obudowa nie połamana itp.
ps. oczywiscie na komentarze trzeba popatrzyć , oraz mozna do nich zadzwonic i sie spytac co i jak. Ten post edytował gigzorr 5.09.2010, 08:16:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też wtrącę swoje 3 grosze,
osobiście zawsze kupowałem sprzęt na allegro, najczęściej używany bez gwarancji i nigdy nie trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz, jednak trzeba mieć chociaż minimalne pojęcie o sprzęcie, bo można się nieźle załatwić, albo zmontować taki sprzet jak mój kolega ostatnio, wszystkie komponenty w miarę słabę, ale żeby sobie pograć to wziął sobie gtx 260 i zonk, gry jednak nie chodzą ![]() @krzysztof_kf, jesli naprawdę nic nie wiesz o sprzęcie to bierz zestaw, chyba że masz zaufanego kolegę który Ci pomoże złożyć Pozdrawiam -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 3 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale równie dobrze może iść do sklepu komputerowego w jego mieście, znajomy tak składał, trafił na całkiem dobry sklep, ceny dobre, złożenie gratis, doradzili mu co do czego, co wybrać, tylko trzeba trafić na dobry sklep.
|
|
|
![]()
|
|
Aż tak braku pojęcia o sprzęcie nie mam ale zawsze jest te jedno ale chyba się zdecyduję się na zakup u kogoś co prowadzi sklep po przez allegro dzięki wszystkim za info .
Ale mam kolejny dylemat na temat telewizorów lcd a głównie ma ktoś z was telewizory wielofunkcyjny od razu do pc z tunerem tv plus FullHD głównie chodzi o matryce żeby nie była matowa tylko błyszcząca po producenci nie piszą jednakowo o typie matrycy czy jest matowa czy błyszcząca tylko piszą swoimi szyframi ![]() może ktoś polecić jakiegoś LCD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sam niech zlozy , zalozy temat na jakims forum , albo niech napisze cene i do czego ma byc pc , i mu napisza co kupic
![]() |
|
|
![]()
|
|
Pisałem do czego ma być
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu chcesz błyszczącą a nie matową
![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Wiem , że pisałeś , ale ceny chyba nie podales?
programowanie a grafika calkiem inna rzecz , bo do programowania to monitor mozesz miec najgorszy , a dla grafika liczy sie przewaznie "monitor". a jaki to juz ci nie napisze bo nie wiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wszyscy znają się doskonale na sprzęcie. Równie dobrze można kopić świetne podzespoły i nieumiejętnie je dopasować lub podłączyć i z plusów nici. Równie dobrze można podejrzeć gotowy, poprawnie złożony zestaw i samemu sobie te elementy wybrać. I jeszcze jedna rzecz: kupując zestaw w np. Komputroniku dostajesz Windowsa gratis - jak składasz sprzęt musisz go sobie kupić. Chyba, że nie interesuje Cię Windows ![]() I tak ten Windows jest wliczony w części, nic nie dostajesz gratis. Jeśli wierzysz, że ktoś Ci da gratis Windowsa (wartego nawet netto OEM ze 400zł) do zestawu za 2 000zł, na którym ma marżę 150zł to chyba śnisz. Gotowe zestawy mają ten plus, że jak coś się sypnie to możesz wziąć kadłubek i zanieść do sklepu niech się oni martwią co się popsuło. Ale jeśli Ci zaplombują to nawet sam sobie RAM'u nie dołożysz. Jak to mawiał Wałęsa: "(...) są plusy dodatnie i ujemne (...)". Jeszcze jedna rzecz z gotowymi zestawami, często spotykałem się z takimi konfiguracjami, w których ktoś "przemycał" jakiś szajs. Nie wiem czy osoby składające miały za zadnie np wypchnąć zaległy towar, czy zadbać o niską cenę, ale zdarzało się, że zestaw jest niby świetny, a tu np grafika do kitu, czy archaiczny procesor. Moim zdaniem gotowy zestaw może być dobrą podstawą do utworzenia swojego, dobrego zestawu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli wierzysz, że ktoś Ci da gratis Windowsa (wartego nawet netto OEM ze 400zł) do zestawu za 2 000zł, na którym ma marżę 150zł to chyba śnisz. A wiesz, że oni dostają Windowsy na licencji DOEM? Ja wiem z pierwszej ręki ![]() Ten post edytował Daiquiri 5.09.2010, 13:05:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:09 |