![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukam jak najprostszego skryptu na wyszukiwarkę oraz pogrupowanie danych z bazy. NP: Chciał bym wyświetlić wszystko na literę A z kolumny tytuł. Oraz zrobić prostą wyszukiwarkę szukającą fraz również w tej samej kolumnie. Jak to zrobić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I teraz pobierz sobie dane z takiego zapytania. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko ja jestem na tyle zielony, że nie mam pojęcia jak zapakować to do mojego skryptu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No skrypt to ci napisałem
![]() A konkretnie to z czym masz problem? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Z jakimś poradnikiem skleiłem taki kod i nie wiem jak umieścić tą wyszukiwarkę w nim. Mam tu wyświetlanie rekordów bazy...
|
|
|
![]()
|
|
No jesli twoje zapytanie wygląda przykładowo tak:
To zeby dorobic do tego wyszukiwanie to musisz dodać wartosc szukaną z formularza. Przy założeniu, ze twoje pole w formularzu nazywa się X, to kod będzie wyglądał tak:
A dalej normalnie jak miałeś do tej pory. Widzę, iż robisz też stronicowanie. Pozwolę sobie więc podać linka do arta, gdzie opisywałem jak połączyć wyszukiwarkę ze stronicowaniem http://nospor.pl/formularz-i-stronicowanie...anie-stanu.html Masz tam podane jak zrobić wyszukiwarkę i dodatkowo jak nie tracić danych przy przechodzeniu na kolejne podstrony -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam takie coś ale dalej sypie mi błąd w linii z tym ['x']
|
|
|
![]()
|
|
zobacz czym ja rozpocząłęm stringa a czym ty
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem już teraz nie mam błędów ale nie pokazuje praktycznie nic. Nie ma żadnych wyników - gdzie jest błąd ?
|
|
|
![]()
|
|
$idzapytania = mysql_query($sql) or die(mysql_error());
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz co wyświetli..
|
|
|
![]()
|
|
dalej ani błędów ani wyników
![]() |
|
|
![]()
|
|
No to nie masz rekordów spelniających warunek
![]() echo "select * from baza_gier where tytul like '".$_POST['x']."'"; I sobie wykonaj w PMA to co ci zwroci to echo a się dowiesz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
okej jak wpisuje cały rekord to działa myślałem ze 3 literki wystarczą...
A jak chce wyświetlić wszystko na literkę np G to mi wywala taki błąd : Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource
|
|
|
![]()
|
|
Przeciez ci napisalem bys uzyl mysql_error()... przeciez po chinsku nie piszę....
$query = mysql_query( "select * from baza_gier where tytul like \'G%\'") or die(mysql_error());
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Okej poprawiłem i zrobiłem tak :
Kod <?php include('forum/config.php'); $sql_conn = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpasswd) or die('Brak polaczenia'); mysql_select_db($dbname); $query = mysql_query( "select * from baza_gier where tytul like '\'G%\'' ") or die(mysql_error()); $row = mysql_fetch_array($query); print_r($row); ?> Ale dalej pusto, nie wyświetla się nic, a chciałem wszystko na G... Ten post edytował driv 4.09.2010, 19:52:23 |
|
|
![]()
|
|
balansujesz tymi ciapkami bez jakiejkolwiek podstawowej wiedzy....
$query = mysql_query( "select * from baza_gier where tytul like 'G%'") or die(mysql_error()); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Okej wielkie dzięki mam jeszcze ostatnie pytanie.
Wynik wyświetla mi się tak : Array ( [0] => Groszek [tytul] => Groszek ) A jak zrobić aby było samo Groszek ? |
|
|
![]()
|
|
Przeciez to tablica. Jak chcesz miec element tablicy to:
print_r($row[0]); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie jestem pewny jeszcze o co biega z tym, że jak dam wyświetlanie wyników w echo to w nim wyświetla mi nr wyniku czyli 1, 2,3 itp a nad echo wartości które powinny być w nim czyli tytuł itp
O co biega ? |
|
|
![]()
|
|
echo '<br><br>';
print_r($row[1]); echo '<br><br>'; poczytaj sobie co robi echo, co robi kropka, co robi srednik, co robi print_r -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:32 |