![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem za zapisywaniem polskich znaków. Wszystkie mozliwe opcje charsetów collation itd mam ustawione na utf8 ale ciągle mam problemy. Jak dodaję do kolumny typu varchar ciąg w rodzaju 'łóść' z linii komend to dostaję
a w tabeli nic się nie pojawia. Wszystko co się da mam ustawione na utf8:
pliki w php mam kodowane w utf-8 bez bom. Z poziomu skryptu w php rekord da sie dodać do bazy, ale przeglądając ją czy to line command clientem czy query browserem widać same krzaki, natomiast w samym php rekordy odczytują się poprawnie, jeżeli polskie litery sa wprowadzane z poziomu kodu. Jeżeli pochodzą z metody get lub post wprowadzone przez użytkownika, to widać krzaki. Co mam z tym ścierwem zrobić? Bo juz naprawdę kończa mi się pomysły i siły do tego wszystkiego |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a polaczenie ustawiasz na utf8?
daj moze to: SET NAMES utf8 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz objaw jest takie: jak zapisze coś w rodzaju 'żąść' ze skryptu php to ze skryptu php odczytuje się poprawnie a w konsoli są krzaki. Natomiast jak próbuję wstawić ciąg z konsoli, to pojawia mi się błąd
. Dziwne jest to, że ze skryptu php zapisywane jest i odczytywane wszystko ok, obojetnie czy wpiszę ciąg znaków na twardo w kod, czy też użytkownik go wprowadza. Wydaje mi się, że konsola i skrypt php sa różnie kodowane, ale nie wiem jak to zmienić. Ten post edytował poorchava 24.08.2010, 02:17:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A to google gryzie? http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms...28VS.85%29.aspx o ile używasz konsoli w windzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dla Linuxa jest jeszcze prościej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:02 |