Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Factory a Strategy jaka jest różnica, między nimi
flip

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie rozumeim jaka jest różnica pomiędzy Factory Pattern a Strategy Pattern. Klasy abstrakcyjne, extendowane przez dzieci i w zależności od warunków tworzony zostaje pożądany obiekt. Robią to samo wg mnie.. Jedyną różnicą jaką widze, jest to, że Factory ma statyczną metodę i w niej tworzy obiekty... Tylko o to chodzi?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Zyx

-----

Gdzie Ty się dopatrzyłeś w Strategii mechanizmu tworzenia obiektów, to nie wiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
- Fabryka - tworzy obiekty bez jawnego definiowania, jaka klasa nas interesuje.
- Strategia - umożliwia stosowanie różnych algorytmów o jednolitym interfejsie, dzięki czemu mogą być one prosto wymienialne lub rozbudowywane o nowe.

Przykład: robisz uniwersalny paker do plików. Wiadomo, są różne algorytmy kompresji: ZIP, gZip, Bzip itd. ale robią to samo. Jeśli zastosujesz strategię, stworzysz sobie abstrakcyjny interfejs Pakera, który będzie mógł być implementowany przez konkretne algorytmy, a program będzie trzymać referencję "abstrakcyjnyPaker" wskazującą na właściwy algorytm, którego chcemy użyć. Natomiast fabryka w tym przykładzie może służyć do produkcji obiektów pakera, ale równie dobrze możesz fabrykę olać i robić obiekty strategii ręcznie.

Ten post edytował Zyx 18.08.2010, 18:27:02
+Quote Post
flip

-----

Cytat(Zyx @ 18.08.2010, 18:26:08 ) *
Gdzie Ty się dopatrzyłeś w Strategii mechanizmu tworzenia obiektów, to nie wiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .

Dobre pytanie, analizując kod wykorzystujący Strategy podciągnąłem pod niego to, co (jak teraz widzę) nie ma z nim nic wspólnego. W każdym razie Twoja odpowiedź rozwiała moje wątpliwości, wszytko teraz jest jasne jak słońce:) Dzięki.

Ten post edytował flip 18.08.2010, 18:54:53
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.06.2026 - 11:13