Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]identyfikacja użytkownika
bialko0019
post 15.08.2010, 21:32:48
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Chciałbym się Was poradzić, w jaki sposób, można jeszcze zidentyfikować użytkownika. Wiadomo, w dzisiejszych czasach lepiej zapisywać różne numery itp, bo potem w razie czego, napadu itd, trzeba tą osobę odnaleźć lub po prostu podać odpowiednie dane do znanych nam organów ścigania. Najczęściej czyta się adres IP, no ale teraz jest tyle przeróżnych i dziecinnie prostych sposób na jego zmianę, że staje się coraz mniej pomocny. W jaki sposób można zidentyfikować takiego użytkownika?

Miałbym na celu tylko bezpieczeństwo, jeżeli coś się stanie, za pomocą IP dużo mogę nie zdziałać. Jakie są sposoby? Adres fizyczny?

Pozdrawiam,
Karol

--------------------
---
"kto pyta ten nie błądzi"...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
wookieb
post 15.08.2010, 21:35:31
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Opisz do jakiej identyfikacji (autoryzacji, dane osoby komentujacej bez zalogowania).

Ten post edytował wookieb 15.08.2010, 21:35:44

--------------------
+Quote Post
Luneth
post 15.08.2010, 21:48:06
Post #3

-----

Poza ip i user agentem to chyba za wiele się o użytkowniku nie dowiesz w prosty sposób... Zresztą jeśli do sprawy jest włączana prokuratura itd to starczy IP, uwierz mi, nawet jak się łączysz przez jakieś darmowe proxy. Dostawcy mają obowiązek przechowywania takich danych w logach przez ładny kawał czasu. Gdybym ja mógł mieć ot tak czyjś adres kto wchodzi na moją stronę to by tragedia jakaś była biggrin.gif

Ten post edytował Luneth 15.08.2010, 21:50:33

--------------------
"It's always darkest before the dawn."
+Quote Post
bialko0019
post 15.08.2010, 22:10:17
Post #4

-----

Dzięki za odpoiwedzi.

Chodzi mi o to, by zbierać w miare dokładne dane o osobie dla bezpieczeństwa. Później okazuje się, że miałem włamanie na stronie klienta, trzeba dostać się do tej osoby, ale znamy tylko IP i mało co można zrobić. Tak, wiem, każdy ma obowiązek trzymania adresów jakiś czas, ale tak z ciekawości się zapytałem, czy są jeszcze jakieś inne spooby, może i Wam znane winksmiley.jpg

--------------------
---
"kto pyta ten nie błądzi"...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:36