![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czym się różnią:
$_SERVER['HTTP_X_REAL_IP']; $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; $_SERVER['REMOTE_ADDR']; Wszystkie 3 pokazują mi to samo IP ;f |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sam się kiedyś nad tym zastanawiałem i nie znalazłem jakiejś jednoznacznej dokumentalnie popartej odpowiedzi, z info znalezionego w google wynika, że zmiennej HTTP_X_FORWARDED_FOR może znajdować się prawdziwy adres użytkownika, jeżeli użytkownik korzysta z proxy, aczkolwiek tutaj na jednych forach piszą, że jak jest lista numerów IP to ten pierwszy jest rzeczywistym numerem IP, ale np. tutaj znalazłem niedawno http://weblogs.asp.net/james_crowley/archi...-addresses.aspx, że trzeba brać ten ostatni adres z listy......
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miarodajny jest jedynie $_SERVER['REMOTE_ADDR'] i do mechanizmów zabezpieczeń nie wolno korzystać z niczego innego, chyba że akurat chcesz, by Ci się ludzie włamywali
![]() -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 49 Dołączył: 29.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Zyx, nie generalizuj. Jeżeli Twoja usługa stoi za jakimś load balancerem lub proxy (konfigurowanym przez Ciebie), to w REMOTE_ADDR będziesz miał adres IP tej maszyny, a chyba nie o to chodzi. Właśnie w takich wypadkach olewa się REMOTE_ADDR i jako adres IP klienta stosuje się wyłącznie HTTP_X_FORWARDED_FOR.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wewnętrzny intranet, gdzie cały ruch idzie przez takie bajery - zgoda. Tyle że ile serwisów internetowych może się pochwalić taką infrastrukturą? Drobny ułamek, tworzony przez drobny ułamek programistów*. We wszystkich innych przypadkach wartość pól innych niż REMOTE_ADDR dla własnego dobra lepiej traktować jako potencjalnie sfałszowaną.
* - i mogę bezpiecznie założyć, że jeśli ktoś już pracuje przy tego typu projekcie, to ma na tyle dużo wiedzy, że nie będzie zadawać podobnych pytań. Ten post edytował Zyx 14.08.2010, 14:01:38 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 19:06 |