![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę stronę oparta o bazę danych (MySQL). Mam problem, którego obejście jest zapewne banalnie proste, ale samotne rozwiązanie go (z pomocą googli) nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, więc piszę tutaj, z nadzieją , że ktoś z dobroci serca pomoże mi znaleźć rozwiązanie. Problem wygląda następująco. Na podstawie danych pobieranych z bazy danych tworzę formularz (typu checkbox). Chciałbym aby, po zaznaczeniu jednego z pól, pojawiało się ukryte i zablokowane dotychczas pole tekstowe. Problem polega na tym, że nie znam dokładnej ilości pól, bo jest ona zależne od ilości wpisów w bazie danych a przy wykonywaniu operacji pokroju :
(zaczerpnięte z http://www.kurshtml.boo.pl/html/pole_wyboru,formularze.html) musiałbym wymieniać po znaku równości wszystkie blokowane pola tekstowe. Czy da się to obejść? Mam problemy z mieszaniem kody html z kodem php i może istnieje jakieś rozwiązanie, którego po prostu jak na razie nie znam? Próbowałem zastąpić wszystkie nazwy, nazwą[]. Próbowałem też robić pętlę z iterowaną zmienną $a, zastępując nazwy nazwą[$a]. Zmieniałem też cudzysłowia na \" \" i ' '. Niestety bez oczekiwanych rezultatów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem wygląda następująco. Na podstawie danych pobieranych z bazy danych tworzę formularz (typu checkbox). Chciałbym aby, po zaznaczeniu jednego z pól, pojawiało się ukryte i zablokowane dotychczas pole tekstowe. Problem polega na tym, że nie znam dokładnej ilości pól, bo jest ona zależne od ilości wpisów w bazie danych a przy wykonywaniu operacji pokroju :
... Czy da się to obejść? Mam problemy z mieszaniem kody html z kodem php i może istnieje jakieś rozwiązanie, którego po prostu jak na razie nie znam? ... daj przykład online z dużą liczbą tych nieregularnych inputów - jak wrócę jutro do domu [nie wiem o której] to w ramach przypomnienia napiszę skrypcika w JS [dzisiaj nie dam rady bo mi się imprezka zacznie]... o ile zawsze masz tego div'a ukrytego za każdym checkbox'em to nawet identyfikator nie będzie potrzebny... Ten post edytował zegarek84 9.08.2010, 20:22:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu pętla nie działa?
Czyli:
Próbowałeś tak? Oczywiście a wyliczasz według potrzeb... Ten post edytował beamer 10.08.2010, 02:24:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj może czegoś takiego
w wywołaniu onclick w Pokaz drugi element to id bloku jakiego ma dotyczyć, w następnym checkbox-ie podajesz id następnego elementu div. Ten post edytował matematyk 10.08.2010, 03:59:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
beamer, dziękuję, trochę mi pomogłeś. Niestety nadal mam drobne problemy z wkomponowaniem tego w mój skrypt.
Kiedy zamiast \'identyfikator\'.$a.'\' wpisywałem 'identyfikator' to niby działało, ale chowane i pokazywane było tylko pierwsze z pól tekstowych (pokazywało się ono niezależnie od tego, którą z pozycji wybierałem w formularzu). Przy \'identyfikator\'.$a.'\' nie jest chowane żadne z pól. matematyk, na razie nie potrafię się posługiwać JS. Na oko widzę, że jest to język w miarę podobny do c++, ale to raczej nie jest wystarczająca wiedza, bym potrafiłł dostosować Twój kod do własnych potrzeb (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) . Tak czy owak dziękuję. EDIT: Dobra, jeszcze raz dziękuję. Kod jest poprawny. Wystarczyło zmienić \'identyfikator\'.$a.'\' na 'identyfikator$a' oraz \'nazwa'.$a.'\' na 'nazwa$a'. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ten post edytował kóki 10.08.2010, 15:39:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 00:00 |