![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Kilka dni temu postanowilem przeniesc skrypt na nowy szablon, wczoraj mialem problem z (headers already sent), zmienilem kodowanie plikow na UTF-8 bez BOM Problem znikl ale pojawil sie nowy. Teraz dane z bazy danych pojawiaja sie bez polskich znakow, mimo ze w bazie sa ze znakami. Jak temu zaradzic ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytałeś?:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...20&start=20 wrzuć przed zapytaniem. w bazie kodowanie utf-8? Ten post edytował Armstrong 8.08.2010, 13:40:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
No poczytalem, poprubowalem i cos mi nie wychodzi.
Tak to wyglada w skrypcie : (IMG:http://img8.imageshack.us/img8/6402/kodowanie.jpg) Zmieniłem w bazie danych język na polish (utf-8) oraz w configu przy połączeniu z bazą danych dałem :
A kiedy po prostu edytuje wpis w bazie danych i nadaje mu polskie znaki, wraca do tych znaczków :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A kodowanie w pliku? Czyli charset=utf-8 ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w bazie wpisy mają polskie znaki czy nie? Bo raz piszesz: "Teraz dane z bazy danych pojawiaja sie bez polskich znakow, mimo ze w bazie sa ze znakami.", a raz: "A kiedy po prostu edytuje wpis w bazie danych i nadaje mu polskie znaki, wraca do tych znaczków :/ ".
Jeśli edytujesz wpis w bazie, np. z poziomu phpMyAdmina, nadajesz mu polskie znaki, a i tak wraca do "znaczków", to może musisz zmienić metodę porównywania napisów dla poszczególnych pól na utf-8? Jaka jest teraz? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:53 |