![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm. Pytanko, jak zwykle trącające amatorką, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania w google.
Czy jest możliwość wyrzucania rezultatu działań wywoływanych przez ajax, do różnych divów ? takie coś Kod $("nazwa_diva").html(html); wrzuci mi wynik w jednego diva a jeśli miałbym w pliku php wywoływanym ajaxem 4 różne zmienne, które chciałbym pokazać w 4 różnych divach ? czy jest taka możliwość ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zamiast zwyklego tekstu zwracaj ajaxem dane w postaci np. JSON. Mozesz wówczas po stronie js w łatwy sposób zrobić z nimi co chcesz.
jQuery ma wsparcie dla JSON więc bez obawy możesz tego formatu używać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast zwyklego tekstu zwracaj ajaxem dane w postaci np. JSON. Mozesz wówczas po stronie js w łatwy sposób zrobić z nimi co chcesz. jQuery ma wsparcie dla JSON więc bez obawy możesz tego formatu używać. ehhhhhhhh czyli jeszcze JSON musze liznąć ;( a tu czas goni. znasz może jakiś prosty praktyczny pzykład na to ? jaki link albo co ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz sobie w PHP tablice, do której wrzucasz to co chcesz wyświetlić na stronie. Tę tablicę przepuszczasz przez funkcję json_encode(). Później spójrz co jest zwracane (np przypisz do jakiegoś DIVa) i powinieneś wiedzieć jak się odnieść do poszczególnych elementów.
Tylko pamiętaj, żeby w jQuery ustawić dataType na json. |
|
|
![]()
|
|
hmmm w sumie widze ze takie cos
Kod $("nazwa_diva1").html(wartosc1); $("nazwa_diva2").html(wartosc2); zapisuje te wartości, to byłoby takie proste ? |
|
|
![]()
|
|
No jesli wartosc1 i wartosc2 masz takie jak chciałeś to tak, takie proste (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
ehhh jednak nie
nie odczytuje mi wartości ot tak zadeklarowanej w php wartosc4 is not defined $("div#update2").html(wartosc4); no nic, szukam dalej |
|
|
![]()
|
|
Cytat nie odczytuje mi wartości ot tak zadeklarowanej w php No oczywiscie ze nie. php to php a js to js.Mowimy ci przecież: JSON |
|
|
![]()
|
|
No oczywiscie ze nie. php to php a js to js. Mowimy ci przecież: JSON wiem, dziękuje. ale nie łapie jeszcze tego JSONa a czasu brak, stąd takie podchody (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) no nic, szukam jakiegoś przykładu JSONa pod to. dziękuje Ten post edytował donio11 4.08.2010, 19:14:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz spróbować zwrócić to co chcesz jako ciąg znaków i oddzielić poszczególne zmienne np |
czyli zwrócony ciąg będzie miał postać: opcja 1|opcja 2|opcja 4|opcja 5 następnie w JS rozbijasz sobie ciąg dzięki split i masz dostęp do każdego elementu jako osobnego elementu tablicy.. Czyli: jeżeli zwrócone dane masz w zmiennej msg to Kod nowa = msg.split(|); //a potem nowa[0]; nowa[1]; nowa[2]; oczywiście należałoby np policzyć ile masz elementów i nie odwoływać się do większej ilości chyba, że zawsze masz tyle samo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 22:46 |