![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam do napisania skrypt który będzie obsługiwał testy. Będą to testy typu prawda/fałsz oraz porównywanie wpisanych wartości, np odpowiedź prawidłowa to kot, zwierze i pupil, a jesli ktoś wpisał kot to jest dobrze, jeśli pupil to też.. I tak dalej. Skrypt ma być o tyle elastyczny że testy powinno się dać edytować nie koniecznie przes stronę a np. poprzez pliki.. Oraz np. dodanie w przyszłości pliku który stworzy nowy test.. Nie chce kodów, chciałbym usłyszeć pomysły jak widzicie od strony technicznej taki skrypt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jakie rozwiązania proponujecie? Gdzie przechowywać testy skoro muszą one być elastyczne? Przeszedł mi przez myśl XML, ale jak może wyglądać taki plik? Z pytaniami i odpowiedziami? Będę wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował kajzur 3.08.2010, 21:14:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przecież jest Moodle...?
Poza tym, popraw temat, nie mówi za wiele o problemie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest, ale nie chodzi mi o aż taki kombajn. Raczej o coś dość "prostego" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie dane testów są przechowywane w bazie. Przez panel dodaje kolejne testy, edytuje, usuwam - cokolwiek. Sprawa jest bardzo prosta, max. kilka godzin klepania kodu.
|
|
|
![]()
|
|
W jakim formacie przechowywane są? W jaki sposób zapisujesz je?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL. W sumie 5 tabel i kilkadziesiąt kolumn, ale lubię rozbijać wszystko na części pierwsze (3NF). Nie wiem co Cię dokładnie interesuje, powiedz co chcesz osiągnąć i na pewno ktoś z forum pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
W jaki sposób przetrzymujesz odpowiedzi? Jak łączysz je z testami? Jak robisz odp do pytan które mają kilka poprawnych odp?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze możesz sobie "utrudnić" pracę i pomyśleć na przetrzymywaniem testów w bazie (MySQL, SQLite, PgSQL czy innej) a same testy importować chociażby z XML lub CSV. Rozwiązań tyle ile użytkowników na forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Z mojego punktu widzenia wybrałbym XML do importowania plików ponieważ masz dużą swobodę w definiowaniu swoich własnych tagów np:
A przetworzyć to przez PHP to już pestka. Z kolei CSV daje nam możliwość przygotowania testu przez przysłowiową Panią Jadzię z sekretariatu w excelu (tylko trzeba jej powiedzieć jak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) i wyexportowania do CSV. Co wybierzesz to będzie dobrze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
@arecki, zależy ile będzie tych testów chciał tworzyć, w jaki sposób wykorzystywać, czy będą dodatkowe statystyki, etc. Im więcej rzeczy chce się zrobić z takimi testami tym pliki nadają się mniej, ponieważ działania na bazie będą dużo szybsze (nie robiłem testów).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja nie powiedziałem "masz to zrobić tak" tylko "możesz to tak zrobić ale pozostawiam Ci wolną rękę" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . A jak to zrobi i czy weźmie po uwagę wydajność czy nie to już nie moja sprawa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował arecki 5.08.2010, 11:14:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:34 |