![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem wygląda następująco. Mam funkcję klasy:
Piszę sobie:
I niestety zmienna nie zmienia mi się na podaną cyfrę (0). Jeśli wstawię tam instrukcję echo to działa. Pomyślałem, że może trzeba zwrócić zmienną i użyłem return, ale również nic. Proszę o sugestie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd wiesz że nic się nie zmienia skoro ta metoda nic nie zwraca? Masz na myśli coś takiego:
Czy raczej takiego?
Ten post edytował everth 2.08.2010, 17:12:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już raczej to drugie. Chodzi mi o to, aby mieć funkcję klasową, która sprawdza czy podany ciąg (zmienna) jest pusty, a jeśli tak to zamienia go na 0 (zero) i zwraca zmienną, tak abym mógł dalej na niej operować.
Ty podałeś w drugiej funkcji jak się zwraca atrybut, ale mi chodzi o zmienną o konkretniej nazwie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi o to, że zmienna nie była widoczna poza funkcją lub poza funkcją miała nie zmienioną wartość. Rozwiązaniem jest przekazanie jej przez referencje (lub zmienienie jej statusu na globalną). Wszystkich, którzy w konstruktywny sposób chcieli mi pomóc, nagrodzę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:44 |