![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
To pytanie jest skierowane głównie do klientów firmy Prohost.pl. Od jakiegoś czasu (miesiąc, dwa) występują na ich serwerach sporadyczne, niegroźne awarie. O wszystkim informują - co, jak gdzie i kiedy. Nie narzekam na ich usługi, ale czy takie awarie (nawet dość częste) nie powinny mnie skłonić do wynoszenia się stamtąd? Czy może są to letnie awarie które dotykają każdą firmę z serwerami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
A gdzie byś się wyniósł ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Na cal.pl równie często coś nawala , zwłaszcza z mysql lubią mieć problemy. Tyle tylko że oni o niczym nie informują . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Bardzo dobrze, że informują. Korzystam z ich usług od dłuższego czasu i nie zauważyłem, by te mikro-awarie w jakiś sposób miały wpływ na działanie moich aplikacji.
Lepiej, żeby firma była otwarta na klienta i informowała o wszystkim co się dzieje, niż ukrywała wszystko i walczyła na infolinii z pieniaczami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za takie pieniądze trudno znaleźć bardzo dobry hosting. Może jedynie poleciłbym proste.pl - taki niskobudżetowy hosting od iq.pl.
Jeśli jesteś w stanie wydać więcej to warto pomyśleć o takich firmach jak kei.pl czy właśnie iq.pl - tam płacisz 3-4 razy więcej za podobne parametry, ale o awariach praktycznie możesz zapomnieć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
webh.pl (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) kocham ich (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat firmach jak kei.pl czy właśnie iq.pl - tam płacisz 3-4 razy więcej za podobne parametry, ale o awariach praktycznie możesz zapomnieć. Kei i brak awarii? Ostatnio był przestój kilka godzin, na DEDYKU. Nawalili coś z zasilaniem, pomimo posiadania dwóch niezależnych obwodów oraz generatora. Ten ostatni też nawalił. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Przy konserwacji łącz przez jednego z operatorów też coś namieszali. Routing do tepsy praktycznie nie istniał. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) A tłumaczenia administracji były co najmniej... żałosne. Nie wiem, co ludzie widzą w kei/home/az/nazwa. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak samo na prohost nawaliły połączenia do tp i też nie dawno ale to nie z ich winy podobno.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No tak, tylko że jest tego typu sprawa, że te prace konserwacyjne były ogłaszane parę dni wcześniej, z tego co mi wiadomo i mieli aż nadto czasu, żeby przestawić routing na innych operatorów, co zajmuje max 15 sekund na urządzeniach Cisco (a takie serwerownie na gorszym sprzęcie nie jadą). (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Zresztą, dzisiaj są znowu cyrki z łączami w kei. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
To hostingi po 100zl/rok jeszcze istnieja ? Myslalem ze to umarlo razem z fenicjanami. Przeciez VPSy np. na hosteurope.de dostaniesz za 13euro/mc, nie lepiej miec cos pol sensownego ?
|
|
|
![]()
|
|
Co np?
Gadałem z kilkoma osobami i odradzili mi VPS jeżeli nie miałem doświadczenia z niczym podobnym. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Vps tylko po to aby postawić sobie stronkę to kiepski pomysł. Bo:
- trzeba mieć wiedzę jak zarządzać własnym serwerem - 13*4*12 = 624, a za taką cenę można mieć przynajmniej 2 konta w renomowanych polskich firmach hostingowych - jakość vps'a za kilka euro zazwyczaj równa się jakości konta za 100zł rocznie Nie zrozum mnie źle Puciek, bo VPS oczywiście jest fajnym wyjściem, ale myślę że nijak się ma do potrzeb thomsona89 i zamiast rozwiązać jego problem tylko dołoży mu nowy(e). Dla małej strony nie ma sensu przepłacać za VPS'a. Ten post edytował athabus 2.08.2010, 19:21:50 |
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Vps tylko po to aby postawić sobie stronkę to kiepski pomysł. Bo: Zgaduj dalej sherlocku, VPS za 15euro/mc bije na glowe kazdy z tych hostingow za 100zl i to kilkukrotnie. Zarowno pod wzgledem parametrow jak i transferu, ze o wygodzie uzytkowania (robisz na wirtualnej maszynie co chcesz). A jak za drogo to zloz sie w X osob, nadal wyjdziecie na tym lepiej niz na hostingu za 100zl/rok. Dla przykladu, vps za 13eury daje ci transfer bez limitu ( z gwarantowana rura 50Mbps), 50gb placu i 1gb gwarantownaego ramu (+ 1gb dzielonego). Na dodatek w profesjonalnej serwerowni gdzie przez 3 lata korzystania (a mam tam sporo maszynek - vpsy i dedyki) mialem moze 4 przerwy techniczne z vpsami (i polegaly tylko na tym ze maszyny zostaly przeniesione na zastepcze na czas przerwy technicznej).
- trzeba mieć wiedzę jak zarządzać własnym serwerem - 13*4*12 = 624, a za taką cenę można mieć przynajmniej 2 konta w renomowanych polskich firmach hostingowych - jakość vps'a za kilka euro zazwyczaj równa się jakości konta za 100zł rocznie Nie zrozum mnie źle Puciek, bo VPS oczywiście jest fajnym wyjściem, ale myślę że nijak się ma do potrzeb thomsona89 i zamiast rozwiązać jego problem tylko dołoży mu nowy(e). Dla małej strony nie ma sensu przepłacać za VPS'a. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też zmieniałem ostatnio hosting z powodu częstych awarii(az.pl) i teraz korzystam z unixstorm.org Kupowanie VPS to imho strata pieniędzy jeżeli nie tworzymy czegoś większego. Zgadzam się tutaj z athabusem, że może on jedynie stworzyć nowe problemy.
Brak limitów transferu można mieć też na zwykłym hostingu. |
|
|
![]()
|
|
Puciek - powiedz mi po co Thomsonowi VPS, którego pewnie nawet nie będzie potrafił skonfigurować tylko po to aby postawić na nim jakąś stronkę... To tak jakbyś dostawcy bułek doradzał kupowanie TIR'a bo ma takie fajne możliwości.
(thomson nie bierz tego do siebie - ja sam też nie jestem dobry w te klocki i choć sam umiem skonfigurować vps'a to do komercyjnych rzeczy i tak wolę zapłacić komuś za administrację, bo samo postawienia apacha i podstawowa konfiguracja to nie wszystko). Za 1/3 tej ceny masz wysokiej jakości konto w dobrej Polskiej firmie z supportem 24h/dobę 7 dni w tygodniu, pełną kontrolę tego co dzieje się na serwerze, panelem do zarządzania usługami i administratorem, który w granicach rozsądku podpowie Ci jak rozwiązać problem. Po co brać sobie te wszystkie problemy techniczne na głowę tylko po to aby postawić 2-3 stronki? Przecież i tak nie wykorzystasz tych parametrów VPS'a. Składanie się to też śmieszna propozycja - ile zaoszczędzisz w porównaniu z kontem - 50-100zł? A tylko będziesz się uganiał za ludźmi, żeby każdy zapłacił w terminie. Tak już poza wszystkim to połowa tanich hostingów stoi w tej serwerowni, więc kupując tani hosting to tak jakbyś składał się na vps'a ;-) BTW. Puciek zastanawia mnie, dlaczego w połowie swoich postów musisz próbować udowodnić swoją wyższość albo napisać jaki to jesteś fajny, ile masz maszyn i jak jesteś pożądany na rynku pracy - my już to na prawdę wszyscy wiemy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tu się zgodzę. Na prohoście między innymi mamy pewne serwisy i nie licząc tego niedawnego problemu z tepsą (trwało to jakoś pół godziny) to wyjątkowo rzadko coś im się zdarza, a jeśli tak to informują od razu co i jak lub zawczasu. Do tego kontakt bardzo szybki, nawet w nocy nie trzeba czekać długo. Bywały już sytuacje, że musiałem przenieść serwis około 23-24 i wystarczało, że wskazałem im skąd mają pobrać spakowaną paczkę z całym serwisem. Za to z takim home.pl czy az.pl to problemy są notorycznie. Ten ostatni to w ciągu ostatniego miesiąca chodzi równie kiepsko co home. Notoryczne pady jak nie serwerów http to baz danych.
Poza tym dawać VPS komuś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia to jak dawać dziecku do ręki granat. Sprawa się musi rypnąć prędzej czy później, z naciskiem na prędzej. |
|
|
![]()
|
|
Akurat o home.pl i az.pl nigdy nic nie miałem - od początku jestem uprzedzony do tych firm, ale z tego co zasłyszałem na webhostingtalk to raczej taką masówki uprawiają - czyli drogo płacisz nie za jakość a za reklamę.
Z podobnych wynalazków korzystałem z serwerów nazwa.pl - też nie byłe zbyt zadowolony biorąc pod uwagę, że za takie kwoty można mieć całkiem przyzwoity profesjonalny hosting. Obecnie wszystko co ma jakakolwiek wartość hostuję na kei.pl lub iq.pl, coś na czym mi specjalnie nie zależy, ale nie chcę robić wioski stawiam na proste.pl i masternet.pl (w masternet kupuję też w miaro tanie domeny). |
|
|
![]()
|
|
W home też są cyrki, ten ich IdeaWebServer też jest trochę powalony, a PHP sprawia takie dziwne obejścia, że koder back-endu czuje się jakby musiał coś ciąć pod IE6.
Ogólnie hosting w serwerowniach ulokowanych w Polsce, to trochę dziwny pomysł - jakby strzał w stopę. A tak btw, jeszcze z kwiatków, to najbardziej rozwala blink.pl - miałem - niestety - kiedyś tam konto, przejął to w końcu ogicom (niestety... każdy sieciowiec, z którym rozmawiam, nie żałuje sobie bluzgów na tę "firmę"). No i na stronie informacyjnej było napisane, że mają dostęp do łącz typowo zachodnich (Telia Sonera, etc), których w Polsce nie ma. Przenieśli serwerownię, dalej twierdzą, że mają dostęp do TS. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Pomijam fakt, że mają coś z konfiguracją namieszane. Ale generalnie hosting z serwerami w PL, to nie jest dobry pomysł... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, co ludzie widzą w kei/home/az/nazwa. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Jeśli chodzi o Home to chyba społeczna głupota wogle korzystanie z usług tej firmy jak zakupienie u nich domen . |
|
|
![]()
|
|
No prostej stronki nie będę trzymał. Przymierzam się do postawienia na serwerze sklepu. Robiłem już prowizoryczne testy obciążeniowe, ale to i tak jak wróżenie z fusów.
Z Prohost jestem zadowolony, tylko ceny... |
|
|
![]()
|
|
Puciek - powiedz mi po co Thomsonowi VPS, którego pewnie nawet nie będzie potrafił skonfigurować tylko po to aby postawić na nim jakąś stronkę... To tak jakbyś dostawcy bułek doradzał kupowanie TIR'a bo ma takie fajne możliwości. Bo przeciez nie ma mozliwosci zeby vpsy przychodzily w pelni ustawione z darmowym panelem PLESK do zarzadznia. Bez szans.(thomson nie bierz tego do siebie - ja sam też nie jestem dobry w te klocki i choć sam umiem skonfigurować vps'a to do komercyjnych rzeczy i tak wolę zapłacić komuś za administrację, bo samo postawienia apacha i podstawowa konfiguracja to nie wszystko). Za 1/3 tej ceny masz wysokiej jakości konto w dobrej Polskiej firmie z supportem 24h/dobę 7 dni w tygodniu, pełną kontrolę tego co dzieje się na serwerze, panelem do zarządzania usługami i administratorem, który w granicach rozsądku podpowie Ci jak rozwiązać problem. buahahahahTak już poza wszystkim to połowa tanich hostingów stoi w tej serwerowni, więc kupując tani hosting to tak jakbyś składał się na vps'a ;-) Jak zdurniales i kupujesz hosting w polsce to moze i tak.BTW. Puciek zastanawia mnie, dlaczego w połowie swoich postów musisz próbować udowodnić swoją wyższość albo napisać jaki to jesteś fajny, ile masz maszyn i jak jesteś pożądany na rynku pracy - my już to na prawdę wszyscy wiemy. A mnie zastanawia jak bardzo czujesz sie gorszy odemnie ze z przykladu o niezawodnosci hosteurope wyciagnales "idee" ze chodzi mi o napinke. Zeby jeszcze to bylo cos do napinania, a mowa o posiadaniu kilku maszynek.Ogólnie hosting w serwerowniach ulokowanych w Polsce, to trochę dziwny pomysł - jakby strzał w stopę. Word.Z Prohost jestem zadowolony, tylko ceny... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:16 |