![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zwracam sie z prosba o podpowiedz w rozwiazaniu mojego problemu. Posiadam funkcje php w dolnej czesci kodu, a chcialbym ją wywolac w wyzszej czesci kodu. Ale wyrzuca mi blad, ze funkcja nie jest zadeklarowana. Czy da sie to jakos rozwiazac bez przenoszenia funkcji w wyzsza czesc kodu (przed jej wywolaniem)?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 4.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem to nie ma takiej możliwości. Musisz ją przenieść na początek kody lub zdeklarować w jakimś pliku który dołączysz do kody, ale to również musi się odbyć przed wywołaniem funkcji...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to mam w takim razie inne pytanie odnosnie funkcji. Zalozmy, ze moja funkcja jest w stylu:
Chcialbym dostac sie do tej zmiennej: $liczbawyszukan. Ale nie wiem jak. Jesli zrobie przez returna i wywolam funkcje to mi wydrukuje wyniki wszystkich zapytan, a ja potrzebuje tylko informacje na temat ilosci tych wyszukan. Jak sie do niej dostac? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej napisz osobną funkcję do pobierania ilości wierszy. Podstawowa zasada: jedna funkcja = jedna rzecz do zrobienia. Więc albo wyświetlasz wyniki, albo wyświetlasz ilość wyników, ale nie obie rzeczy na raz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Najlepiej napisz osobną funkcję do pobierania ilości wierszy. Podstawowa zasada: jedna funkcja = jedna rzecz do zrobienia. Więc albo wyświetlasz wyniki, albo wyświetlasz ilość wyników, ale nie obie rzeczy na raz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdro Ale czy mozna tak zrobic, ze funkcja bedzie pobierala wlasnie ilosc zapytan do bazy z innej funkcji? No bo wydaje mi sie, ze tak sie nie da, a ta informacja, jaka chce uzyskac znajduje sie wylacznie w tej funkcji ;/ A moze zmienna globalna? hmm |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomnij w ogóle o zmiennych globalnych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czegoś takiego nie ma! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tzn jest, ale nie używaj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A może po prostu SELECT COUNT(*) FROM tabela? Edit: Jeżeli już tak bardzo chcesz użyć tego mysql_num_results, to zrob sobie 3 funkcje: 1) Pobiera dane z bazy i zwraca Resource (czyli np to co zwraca mysql_connect) 2) Do drugiej funkcji przekaz to co dostales z 1 i dostaniesz ilosc wynikow 3) Do trzeciej funkcji przekaz to co dostales z 1 i wyswietl wyniki. Ale i tak moim zdaniem lepsza jest wersja z 2 funkcjami (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował zelu 2.08.2010, 11:29:56 |
|
|
![]()
|
|
Zapomnij w ogóle o zmiennych globalnych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czegoś takiego nie ma! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tzn jest, ale nie używaj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A może po prostu SELECT COUNT(*) FROM tabela? Nie. Bo ta funkcja pobiera/wyszukuje z tabeli okreslona ilosc wynikow (nie wszystkie). |
|
|
![]()
|
|
No i co z tego? COUNT respektuje warunki WHERE wiec zwroci Ci dokladnie to samo co mysql_num_rows.
Poza tym spojrz na mojego edita z poprzedniego postu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może zrób funkcję w funkcji? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Przecież jak masz:
To też używasz funkcji w funkcji (mysql_num_rows w wyswietl) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował IceManSpy 2.08.2010, 11:46:19 |
|
|
![]()
|
|
To może zrób funkcję w funkcji? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przecież jak masz:
To też używasz funkcji w funkcji (mysql_num_rows w wyswietl) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zalozmy mam:
To jak wywolac ta druga wewnetrzna funkcje? Normalnie jak kazda inna? |
|
|
![]()
|
|
Echhh... podstawy...
Nie masz deklarować funkcji w funkcji tylko wywołać funkcje w funkcji. Sprawdz czym roznia sie slowa deklarowac od wywolywac (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) PHP to nie JS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdro A tak właściwie: Cytat Jesli zrobie przez returna i wywolam funkcje to mi wydrukuje wyniki wszystkich zapytan, a ja potrzebuje tylko informacje na temat ilosci tych wyszukan. To skoro chcesz pobrać tylko informacje o ilości wyszukań, to po co je w tej funkcji wyświetlasz? Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:49 |