![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
zamierzam w ramach treningu (oop) napisać system newsów oparty na xml (pisze w tym dziale bo nie chodzi mi o oop akurat). Jak dorobić komentarze do newsa zapisanego w plik xml/txt, zawsze pracowałem na mysql, i teraz są schody no i czy zapisywanie newsów w formie
bedzie dobrym rozwiazaniem ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym jeszcze dodał id newsów, czas i datę - to raz.
Komentarze:
I coś takiego wystarczy. Gdy ma być tego więcej to rozbij na pliki. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardziej chodzi mi o to jak to połączyć, jak to obrać w php ?
kiedy dzielic pliki ? Ten post edytował rvk 26.07.2010, 18:41:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardziej chodzi mi o to jak to połączyć, jak to obrać w php ? Parsujesz za pomocą: simplexml wrzucasz newsy do tablicy i tak samo z komentarzami. kiedy dzielic pliki ? Gdy np. komentarzy będzie bardzo dużo, wtedy polecałbym opcję, że jeden plik z komentarzem przypisany jest do jednego newsa. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
do tablicy wrzucac po prostu ?
jeden plik z komentarzami do kazdego newsa, a czy newsy też dzielic, chyba nie? Raczej nie będą miały takich długich treści i nie będzie ich tak wiele jak komentarzy. Co do kodu polecam rzutowanie: ogólnie zrób tak:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zauważ, że jeden news może wywołać flame war więc komentarzy będzie dużo a newsów nie
![]() @DOWN Lepiej dać id kategorii do newsa. Ten post edytował muk4 26.07.2010, 19:12:42 |
|
|
![]()
|
|
co do tych newsów to chodziło mi bardziej czy dzielić je na ktegorie po plikach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz to obrać w PHP to zapoznaj się z szablonami XSLT. Znakomicie ułatwiają przekształcanie jednego xml w drugi (choćby HTML). W PHP masz odpowiednie klasy do tego (SimpleXML, DOMDocument, XSLTProcessor).
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XML to format umożliwiający przechowywanie hierarchicznych danych więc w ogóle nie rozumiem co to za jakieś komentarz newsid="123".
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wolisz. Co jest atrybutem/węzłem nie jest sformalizowane. Ładniej wygląda jako węzeł (pole).
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id/data dodania itp. - to są atrybuty dla aktualności. Co innego treść.
|
|
|
![]()
|
|
a czy nie bedzie później problemu ze zrobieniem RSS
np. jak mamy newsy
a rss wyglada tak
to jest jakis sposob aby to polazyc ? |
|
|
![]()
|
|
XML to format umożliwiający przechowywanie hierarchicznych danych więc w ogóle nie rozumiem co to za jakieś komentarz newsid="123".
Jeżeli będziesz miał po 100 komentarzy do newsa to powodzenia. ;] -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Pierwsza znaleziona klasa. Na tamtej stronce masz ich więcej.
Jeżeli będziesz miał po 100 komentarzy do newsa to powodzenia. ;] Ale co to za problem nawigować po XMLu, jak się ma do dyspozycji Xpath i XQuery? Ten post edytował everth 26.07.2010, 19:39:54 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeżeli będziesz miał po 100 komentarzy do newsa to powodzenia. ;] To, że XML jest tutaj złym rozwiązaniem to już inna bajka. Z narzędzi korzysta się tak jak się powinno i dobiera się właściwie do różnych zastosowań.Cytat Ale co to za problem nawigować po XMLu, jak się ma do dyspozycji Xpath i XQuery? Gdy plik zacząłby nabierać dziesiątek megabajtów danych pojawiłby się problemy z ilością pamięci jak i czasem parsowania samego pliku. Banalne do ominięcia przechowując sparsowany XML bezpośrednio w pamięci.
Ten post edytował Crozin 26.07.2010, 20:03:49 |
|
|
![]()
|
|
Nie myślałem że on chce użyć tych danych jako coś w rodzaju bazy danych. Ech, trochę mnie gubi moje przyzwyczajenie do pracy według schematu DB -> XML -> XSLT -> HTML. Zawsze spokojnie może zmapować to drzewo xml na tabelę w Sql
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
no cóż chciałem poćwiczyć oop i napisac klase do zarządzania plikami (cw. operacje na plikach i przy okazji xml) a jako płaską baze miec cos jakby xml'a
ale zrobie to jednak chyba z mysql, bo zacześli taką pogawędke... ale nie bardzo wiem jak ma wygladac klasa mysql... Ten post edytował rvk 26.07.2010, 20:58:35 |
|
|
![]()
|
|
To Ci się trochę pomyliło: XML to hierarchiczna baza danych, MySQL to płaska baza danych.
Cytat ale nie bardzo wiem jak ma wygladac klasa mysql... PDO.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:18 |