![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Skąd: Grodzisk Maz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czemu wyswietla mi tylko wojewodztwo i jedno miasto z tego wojewodztwa a nie kilka...
w bazie jest wpisane: id,wojewodztwo,miasto teraz wyswietla mi: 1Wrocław 2Kraków 3Bielsko-Biała 4Bydgoszcz 6Szczecin 7Gdańsk 8Białystok 12Poznań 13Elbląg a powinien: 1Wrocław 2Kraków, Zakopane 3Bielsko-Biała 4Bydgoszcz,Piła 6Szczecin 7Gdańsk,Gdynia,Sopot 8Białystok 12Poznań 13Elbląg Pomóżcie! [php:1:3116ea4efd]<?php // wybor adresow wedlug warunku zapytania $result4 = mysql_query("SELECT woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' GROUP BY woj", $id_db_connect); $menuOf = ' '; $i = 0; while ($query_data4 = mysql_fetch_row($result4)) { $menuOf .= "<br><b>".$query_data4[0]."</b>".$query_data4[1]; $i++; } $menuOf .= ' '; echo $menuOf; ?>[/php:1:3116ea4efd] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
[php:1:2cb50472ce]<?php //(...) $result4 = mysql_query("SELECT id, woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' GROUP BY woj", $id_db_connect); //(...) $menuOf .= "<br><b>".$query_data4[0]."</b>".$query_data4[1]." : ".$query_data4[2]; //(...) ?>[/php:1:2cb50472ce] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Skąd: Grodzisk Maz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko po staremu... tylko że dołożyłeś chyba wyświetlenie id...
wygląda to tak: 51 : Wrocław 12 : Kraków 143 : Bielsko-Biała 164 : Bydgoszcz 96 : Szczecin 67 : Gdańsk 128 : Białystok 212 : Poznań 2313 : Elbląg Masz jakis pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Spróbuj przez mysql_fetch_array():
[php:1:94084cbb93]<?php //(...) $result4 = mysql_query("SELECT 'woj', 'miasto' FROM 'paker' WHERE 'karrimor' = 'T' GROUP BY 'woj'", $id_db_connect); //(...) while($query_data4 = mysql_fetch_array($result4)) { $menuOf .= $query_data4["woj"] . " : " . $query_data4["miasto"]; } //(...) ?>[/php:1:94084cbb93] |
|
|
![]()
|
|
I powstalo takie cos:
1 : Wrocław2 : Kraków3 : Bielsko-Biała4 : Bydgoszcz6 : Szczecin7 : Gdańsk8 : Białystok12 : Poznań13 : Elbląg PS. a tak w ogole to probowalem DISTINCT czy jakos tak (na teraz nie pamietam dokladnej nazwy) ale niestety ta funkcja nie wyswietlila mi nic... jakis pech czy co... Jujz nie wiem co robic... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) (( |
|
|
![]()
|
|
[php:1:330dafad21]<?php
//(...) $menuOf .= "<br><b>".$query_data4["woj"]."</b>".$query_data4["miasto"]; //(...) ?>[/php:1:330dafad21] Jak tak nie wyświetla czego chcesz to najwidoczniej masz pustą komórkę "miasto". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz wszystkie to nie mzoesz uzyc GROUP BY.
|
|
|
![]()
|
|
wszystkie pola sa wypelnione...
a co musze uzyc jak nie GROUP by....? |
|
|
![]()
|
|
Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ORDER by?? nie wiem czy taki cel chcesz osiagnac: wyswietlac wszystkie miasta z jakiegos wojewodztwa obok siebie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) daj ORDER by woj powinno byc ok 8)
|
|
|
![]()
|
|
ale ja chce wedllle wojewodztw...
nie wim o co chodzi... a gdzie to ORDER wstawic... $result4 = mysql_query("SELECT woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' GROUP BY woj >", $id_db_connect); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dajesz ORDER BY po wojewodztwie, dzieki temu dane w bazy przyjda w formacie:
Kod woj1 miasto1
woj1 miasto2 woj1 miasto3 woj2 miasto4 woj2 miasto5 woj3 miasto6 ... Teraz z poziomu php sprawdzasz czy ostatni wiersz ma takie samo wojewodztwo jak aktualna, jesli nie to wyswietlasz nazwe wojewodztwa, a jesli tak to tylko sama nazwe miasta. |
|
|
![]()
|
|
a moglbym Cie prosic o taki kodzik? dla Ciebie to pewnie pryszczyk patrzac na ilosc ludzi, ktorym pomogles...
z gory wielkie dziekns! Pozdrowka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez to tylko kwestia segregacji..
[php:1:07c3729de9]<?php $dane = Array(); while( list( $woj, $miasto ) = @mysql_fetch_assoc( $result4 ) ) $dane[$woj][] = $miasto; ?>[/php:1:07c3729de9] W wyniku otrzymujesz ładną tablicę, którą możesz przedstawić w jakiej tylko Ci się podoba formie. |
|
|
![]()
|
|
chyba spokoj sobie dam... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) ((
jednak jestem wielkie dno jesli chodzi o SQL... a teraz to i php mi sie juz zapomnialo... piszecie kod kawalkami i juz nie wiem ktory jest dobry, ktory zly... Dzieki za wszelka pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a moglbym Cie prosic o taki kodzik? dla Ciebie to pewnie pryszczyk patrzac na ilosc ludzi, ktorym pomogles...
z gory wielkie dziekns! Pozdrowka [php:1:5e0226a784]<?php $result4 = mysql_query("SELECT woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' ORDER BY woj", $id_db_connect); ?>[/php:1:5e0226a784] :? |
|
|
![]()
|
|
Cytat a moglbym Cie prosic o taki kodzik? dla Ciebie to pewnie pryszczyk patrzac na ilosc ludzi, ktorym pomogles...
Ale to jeszcze nie znaczy, ze mam akurat czas. BzikOS podal jeszcze lepsze (bardziej eleganckie i prostsze w wyswietlaniu) rozwiazanie, wiec proponuje z niego skorzytac. Po kodzie, ktory podal bedziesz mial tablice tablic, gdzie pierwszym wymiarem jest wojewodztwo, a drugim miasta w nim: Kod Array(
"mazowieckie" => Array("Warszawa", "inne", "wioski;)"), "wielkopolskie"=> Array("Poznan", "inne" ...) ) |
|
|
![]()
|
|
tak, tylko ze zmierzamy do tego, ze ja chce wyswietlic tylko miasta z wojewodztwami...
a oprocz tego chce wrzucic adresy i telefony, ktore mam w osobnych kolumnach tabeli... tak sobie mysle, ze z tym moze byc problem... |
|
|
![]()
|
|
A ja sobie mysle, ze nie...
Po prostu zamiast wstawiac do tablicy nazwe miasta bedziesz wstawial kolejna tablice, w ktorej beda informacje o danym miescie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazlem odpowiedni temat do mojego problemu.
Mam taka tabele konkurs: id | nazwa | kategoria | glosy Kategorii jest 25, wpisow ok. 3000. I teraz potrzebuje zapytanie do bazy o zwyciezcow w danej kategorii. Ale nie tylko jednego, co moge zrobic przez [sql:1:7b9b50eff3]SELECT nazwa,kategoria,MAX(glosy) FROM konkurs GROUP BY kategoria ORDER BY kategoria[/sql:1:7b9b50eff3] ale trzech pierwszych miejsc w danej kategorii. Jak to zrobic jednym zapytaniem SQL? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:25 |